Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Чому графіки відключень світла можуть змінюватися кілька разів на день: пояснення експерта
    • Зеленський назвав поступку України для закінчення війни
    • Вчені знайшли під Бермудами гігантську структуру, якої немає ніде на Землі
    • Посилення мобілізації в Україні: на кого полюватиме ТЦК з січня
    • Топ-10 різдвяних книг, які варто прочитати у грудні: серед них – палкі любовні романи
    • Готуйте гроші, платити доведеться більше: українцям збільшать з 1 січня суми у платіжках за газ
    • Зміни на Донеччині: DeepState повідомив про нові втрати територій
    • Раніше збивали 85%, а влітку було й 30%: експерт пояснив різке падіння рівня збиття “Шахедів”
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Небезпечна звичка: чому не варто мити курку перед приготуванням

    Небезпечна звичка: чому не варто мити курку перед приготуванням

    Лисенко КатеринаЛисенко Катерина11 Березня 2025, 09:512 Mins Read Вірусні новини
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Багато хто звик перед приготуванням ретельно промивати куряче м’ясо під водою, вважаючи це необхідною гігієнічною процедурою.

    Однак експерти з безпеки харчових продуктів наголошують: така звичка не лише не очищує м’ясо, а й створює серйозний ризик для здоров’я.

    Як миття курки може призвести до отруєння

    На поверхні сирої курятини можуть міститися небезпечні бактерії, зокрема сальмонела та кампілобактер. Вода не знищує їх, а лише розбризкує навколо – на робочі поверхні, кухонне приладдя, овочі, фрукти та навіть руки. Дослідження показують, що краплі води з бактеріями можуть розлітатися на відстань до 80 см, створюючи ризик перехресного зараження.

    Дані досліджень: чому миття курятини – небезпечна звичка

    За інформацією Агенції з харчових стандартів Великобританії, майже половина людей продовжує мити курятину перед приготуванням, не підозрюючи про ризики. При цьому кампілобактерії є основною причиною харчових отруєнь у країні, щороку заражаючи близько 280 тис осіб. Симптоми включають діарею, лихоманку, біль у животі, а в окремих випадках можуть виникати серйозні ускладнення, зокрема ураження нервової системи.

    Попри небезпеку, лише 28% опитаних британців знають про існування кампілобактерій, тоді як про сальмонелу обізнані 90%. Саме тому експерти закликають припинити мити сиру курятину, щоб уникнути розповсюдження бактерій на кухні.

    Як правильно обробляти куряче м’ясо

    Єдиний безпечний спосіб знищити шкідливі бактерії – це термічна обробка. Щоб м’ясо стало безпечним, його потрібно готувати за температури не менше 75°C.

    Окрім цього, після контакту з сирою куркою необхідно ретельно мити руки з милом, а також дезінфікувати всі поверхні, які торкалися м’яса: ножі, обробні дошки, стільниці.

    Висновок

    Наступного разу, коли будете готувати курку, уникайте звички мити її під краном. Натомість дотримуйтеся правил термічної обробки та гігієни на кухні. Це найкращий спосіб убезпечити себе та близьких від небезпечних бактерій і харчових отруєнь.

    Найобговорюваніші події, популярні відео, меми, тренди соцмереж і несподівані історії, що набирають мільйони переглядів. Усе, чим живе інтернет і про що говорить світ, — у розділі «Вірусні новини».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    курка приготування
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Чому графіки відключень світла можуть змінюватися кілька разів на день: пояснення експерта

    20:14

    Зеленський назвав поступку України для закінчення війни

    20:05

    Вчені знайшли під Бермудами гігантську структуру, якої немає ніде на Землі

    19:56

    Посилення мобілізації в Україні: на кого полюватиме ТЦК з січня

    19:47

    Топ-10 різдвяних книг, які варто прочитати у грудні: серед них – палкі любовні романи

    19:36

    Готуйте гроші, платити доведеться більше: українцям збільшать з 1 січня суми у платіжках за газ

    19:27

    Зміни на Донеччині: DeepState повідомив про нові втрати територій

    19:15

    Раніше збивали 85%, а влітку було й 30%: експерт пояснив різке падіння рівня збиття “Шахедів”

    19:06

    Чи можна їсти яйця з червоною плямою на жовтку: відповідь експертів неодмінно вас здивує

    18:54

    Крим стане непридатним для військових РФ: експерт розповів про проблеми окупантів

    18:45
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.