Новини світу

Іран випробовує нову балістичну ракету: Ізраїльські генерали погрожують війною

Після попереджень начальника штабу ізраїльської армії та інших армійських командирів про можливість війни з Іраном Тегеран продемонстрував свою нову балістичну ракету з дальністю дії 2 тисяч кілометрів.Конструкція ракети дозволяє їй вразити Ізраїль: Міністерство оборони ісламської республіки заявляє, що балістична ракета Хайбар несе 1,5-тонну боєголовку. Це нова версія балістичної ракети “Хуррамшехр”, яка працює на рідкому паливі, пише видання haggin.az

Ракета «Хайбар» була представлена разом із копією мечеті Аль-Акса у Старому місті Єрусалиму у прямому ефірі державного телебачення.

Міністр оборони Ірану Мохаммад-Реза Аштіані заявив, що ракета була створена в рамках кроків щодо «надання всебічної підтримки нашим друзям та країнам, які перебувають на шляху боротьби проти системи панування».

“Наше послання ворогам Ірану полягає в тому, що ми захищатимемо країну та її досягнення”, – сказав Аштіані, повідомляє IRNA. «Послання ж нашим друзям у тому, що хочемо допомогти регіональної стабільності».

За даними державних ЗМІ Ірану, швидкість високомобільної оперативно-тактичної ракети «може досягати 16 Маха поза атмосферою та 8 Маха всередині атмосфери».

Нагадаємо, два дні тому начальник штабу ізраїльської армії Герці Халеві попередив, що найближчим часом можуть розпочатися бойові дії проти Ірану. За його словами, Тегеран наближається до такого етапу своєї ядерної програми, що Ізраїль обов’язково буде змушений вжити заходів.

«Іран досяг більшого прогресу в збагаченні урану, ніж будь-коли раніше. Не вдаючись до подробиць, зазначу: на обрії можливі негативні події, які можуть спонукати до дій», — сказав Халеві.Згідно з звітом американської розвідки, що просочився в даркнет, Вашингтон не знає, наскільки серйозні плани Ізраїлю щодо початку військових операцій проти Ірану. За даними ізраїльських ЗМІ, у ньому наголошується, що ВПС Ізраїлю в лютому провели масштабні навчання, що імітують удари по ядерних об’єктах Ірану. Але у ЦРУ не знають, які плани Нетаньяху.

«ЦРУ не знає найближчих планів і намірів Ізраїлю», — додається у звіті, припускаючи, що «Нетаньяху, ймовірно, розраховує, що Ізраїлю потрібно буде завдати удару Ірану, щоб стримати його ядерну програму, і стикається зі зменшеним військовим потенціалом, щоб перешкодити іранській. програмі збагачення».

Відсутність належної інформації у ЦРУ означає її відсутність і у Білого дому. Проте, радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван нещодавно натякнув, що президент США нічого проти такого розвитку подій не має.«Ми ясно дали зрозуміти Ірану, що йому ніколи не буде дозволено отримати ядерну зброю», — сказав Салліван, повторюючи лінію поточної адміністрації, що часто озвучується.

“Як неодноразово підтверджував президент Байден, він вживе дій, необхідних для підтвердження цієї заяви, у тому числі шляхом визнання свободи дій Ізраїлю”, – додав він.

Заява Саллівана є найсильнішим сигналом про те, що адміністрація не заперечуватиме проти односторонніх дій Ізраїлю. Цю риторику підтримали інші представники Білого дому. У лютому посол США в Ізраїлі Том Найдс заявив, що «Ізраїль може і повинен робити все, що йому потрібно, щоб вирішити свої справи [з Іраном]. А ми їх підтримаємо.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стало відомо, чим озброять F-16 для України

Поставлені Україні винищувачі F-16 зможуть використовувати новітні французькі високоточні авіаційні бомби AASM Hammer. Про це заявив депутат французького парламенту,…

7 хв. ago

“Магічна” дата 05.05.2024: як у цей день загадати бажання та притягнути багато грошей

Цієї неділі, 5 травня, випадає дзеркальна дата - 05.05. Цифра 5 у нумерології означає гроші.…

18 хв. ago

Законопроєкт про заборону Московської церкви з’явився на сайті Верховної Ради

Перед другим читанням оприлюднений урядовий законопроєкт №8371 щодо заборони Московської церкви в Україні. Документ з’явився сьогодні на…

30 хв. ago

​Зима посеред травня: Росію накрив сніговий “армагедон”: фото та відео

На Росію обрушився циклон з холодним повітрям, що спричинило різке зниження температури та рясні снігопади.…

52 хв. ago

Будьте обережні: 5 популярних фруктів, які можуть нашкодити травленню

Влітку ми можемо насолоджуватися багатьма смачними фруктами, які не тільки втамовують спрагу, а й забезпечують…

59 хв. ago

Воїн ЗСУ, який закликав розстріляти 450 нардепів, суд покарав умовно

У липні 2022 року військовослужбовець, через значні втрати з боку України, записав на телефон відео,…

1 годину ago