Новини

У Росії розробника гіперзвукових ракет звинуватили у передачі секретів Китаю

Звинувачення в держзраді, пред’явлене Олександру Шиплюку, директору Інституту теоретичної та прикладної механіки (ІТПМ) Сибірського відділення Російської академії наук, засноване на передачі секретних відомостей Китаю.Про це повідомляє Reuters із посиланням на знайомих із змістом справи осіб.

Раніше про причину арешту Шиплюка, затриманого у серпні минулого року, відомо не було. Однак саме «китайський слід» був присутній у справі першого заарештованого за держзраду вченого з ІТПМ (у червні 2022 р.) – головного наукового співробітника Анатолія Маслова. Обом пред’явлені звинувачення за статтею 275 КК РФ, максимальне покарання за якою цього року в РФ стало довічно.

За даними Reuters, Шиплюка підозрюють у передачі секретних матеріалів на науковій конференції в Китаї у 2017 р. Сам він заявляє про свою невинність, стверджуючи, що інформація, про яку йдеться, несекретна та була доступна в інтернеті, кажуть джерела агентства.

Шиплюк та Маслов понад 10 років займалися гіперзвуковими ракетами, в тому числі ракетами “Кинжал”. Експериментальний дизайн гіперзвукових ракет Шиплюк та Маслов представили у 2012 р. на науковому семінарі у Франції, а через чотири роки опублікували роботу про аеродинамічні дослідження при гіперзвукових швидкостях.

Третім вченим ІТПМ, заарештованим у квітні за підозрою у держзраді, став Валерій Звегінцев, який заснував в інституті лабораторію аерогазодинаміки великих швидкостей.

«ФСБ останніми роками заарештовує вчених одного за іншим нібито за передачу секретних матеріалів Китаю. Загалом у Сибірському відділенні РАН кримінальне переслідування зазнали 16 осіб, включаючи його колишнього керівника академіка РАН Олександра Асєєва», – пише Moscow Times.

Джерело

Ольга Степанова

Recent Posts

У Путіна розганяють новий фейк про Зеленського та США

Служба зовнішньої розвідки РФ запустила новий фейк про те, що Сполучені Штати Америки нібито шукають…

17 хв. ago

Українцям полегшать життя у Швеції: деталі

Уряд Швеції подав пропозицію з метою полегшити життя українським біженцям. Вони зможуть швидше зареєструватися та…

35 хв. ago

Politico: У Кремлі починаються великі перестановки

Згідно з традиціями та російським законодавством, приведення до присяги нового президента тягне за собою перестановки…

1 годину ago

У військкоматі Кривого Рогу помер чоловік: подробиці

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook-сторінку Дніпропетровського обласного ТЦК та СП. Як відзначає обласний ТЦК та СП,…

1 годину ago

Коли F-16 будуть в Україні: назвали конкретний місяць

Перші американські винищувачі F-16 можуть надійти в Україну вже найближчим часом цього літа. А випуск пілотів відбудеться…

1 годину ago