Українцям полегшать життя у Швеції: деталі

Уряд Швеції подав пропозицію з метою полегшити життя українським біженцям. Вони зможуть швидше зареєструватися та отримати номери соціального страхування.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Sveriges radio.

Як заявила міністр міграції Марія Малмер Стенергард, українці отримують повний доступ до медичного обслуговування, зокрема доступ до стоматологічної допомоги. Крім того, вони матимуть можливість наглядати за дітьми та перебувати у відпустці для догляду за дитиною.

“Використовуючи свій номер соціального страхування, вони також можуть отримати банківський ідентифікатор, який полегшує контакти з владою та, наприклад, з дитячою школою”, – додала вона.

Це стосується українців, які мають посвідку на проживання у Швеції за правилами ЄС. Сьогодні вони мають прожити у Швеції три роки, перш ніж їх можна буде вписати у регістр населення та отримати номер соціального страхування. Але уряд планує змінити цю умову, щоб українці могли зареєструватися за рік. Уряд хоче, щоб нові правила набули чинності 1 листопада.

Українці, які зареєструються, також можуть брати участь у програмі агентства з працевлаштування, яка є підтримкою та заходами щодо вивчення шведської мови та пошуку роботи. Тоді вони отримають більше грошей. Сьогодні українці можуть отримувати від Шведської міграційної агенції добову допомогу, яка становить 71 шведську крону на день (7 євро), а за участю програмі отримуватимуть 308 шведських крон (30 євро).

Але українці не матимуть права на усі пільги. Наприклад, вони не можуть отримувати допомогу на дитину чи житлову допомогу.

Біженці з України

Нагадаємо, за даними ООН, у березні 2024 року кількість біженців з України по всьому світу становила 6,486 млн осіб, з яких 5,983 млн – у Європі. Протягом 2023 року їхня кількість збільшилася приблизно на 200 тисяч осіб.

У 2024 роіці очікується подальший відтік біженців на 200 тисяч осіб. НБУ прогнозує, що у 2025 році повернуться 400 тисяч людей.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Побачення наосліп та стрімкий роман: історія кохання Меган і Гаррі

Історія кохання Меган Маркл і принца Гаррі почалася практично з побачення наосліп, яке парі влаштувала…

23 хв. ago

Скільки готові заплатити українці, щоб не воювати, якби була така можливість

В Україні вже багато років йде повномасштабна війна, але, далеко не всі мають можливість та…

38 хв. ago

В Ірані гелікоптер з президентом Раісі потрапив в авіакатастрофу: перші подробиці

Вертоліт з президентом Ірану Ібрагімом Раїсі здійснив жорстку посадку, повідомило в неділю іранське державне телебачення…

44 хв. ago

“Ліга Сміху” втрапила в скандал через жарти про ухилянтів в Тисі

Телевізійне комедійне шоу "Ліга Сміху" опинилося у центрі скандалу слідом за "Кварталом 95". Артисти команди "Фам…

46 хв. ago

Виїзд чоловіків призовного віку за кордон: чи перевірятимуть оновлення даних

У Державній прикордонній службі України запевняють, що не перевірятимуть оновлення військово-облікових даних у чоловіків призовного…

49 хв. ago

Не тільки співробітники ТЦК: хто тепер може вручати повістки – довгий список

Не забудьте, що з 18 травня всі військовозобов'язані повинні оновити свої дані. Деталі щодо того, що прописано…

1 годину ago