Politico: У Кремлі починаються великі перестановки

Згідно з традиціями та російським законодавством, приведення до присяги нового президента тягне за собою перестановки в уряді, що може пролити рідкісне світло на душевний стан Путіна перед черговим шестирічним терміном.

Інавгурація Володимира Путіна буде схожа на День бабака, коли 71-річний силовик з помпою і під оплески пройде червоною доріжкою Великого Кремлівського палацу, щоб вп’яте коронуватися як президент, пише Politico .

Війна з Україною триває вже третій рік, і Путін не показує жодних ознак того, що хоче згорнути зі свого нинішнього шляху руйнування Києва, репресій усередині країни та антагонізму щодо Заходу.

«Головна мета для Путіна – виробляти більше зброї, зберігати стабільність економіки, захищати її від санкцій та стримувати інфляцію… Не варто очікувати перегляду цієї політики», – каже голова аналітичної компанії R.Politik Тетяна Станова .

Ступінь, у якому Путін перегляне склад тих, кому доручено реалізувати цю програму, дозволить зрозуміти, наскільки він готовий відмовитися від старих звичок, щоб забезпечити майбутнє свого режиму.

«Поколінню Путіна настав час йти зі сцени, але їхні змінники не готові… Система зіткнулася з серйозною проблемою, і ми побачимо, наскільки вона здатна її вирішити чи просто потягне час», – сказав Петров.

“Якщо Путін хоче зберегти свою систему, йому потрібно її міняти”, – погоджується політолог Аббас Галлямов .

Він вказав на нещодавній арешт заступника міністра оборони Тимура Іванова за отримання хабара, який багато хто розцінив як атаку на Шойгу і як можливий сигнал того, що Путін готовий «похитнути основи системи».

Це було б великим відступом від колишнього порядку речей, який дозволив Шойгу зберегти посаду голови оборонного відомства, незважаючи на повільний прогрес в Україні та скандальну спробу заколоту, здійснену Євгеном Пригожиним .

У минулі роки Кремль зазвичай вибирав кандидатів, яких вважав легко контрольованими, а не обов’язково кваліфікованими для цієї роботи, залучаючи нових рекрутів із числа колишніх охоронців Путіна або молодших родичів тих, хто входить до ближнього кола президента.

У цьому контексті Дмитра Патрушева , нинішнього міністра сільського господарства та сина 72-річного секретаря Ради безпеки Миколи Патрушева, було названо людиною, яка може отримати підвищення в ході майбутніх перестановок.

Це означало б перемогу яструбиного блоку правоохоронних органів Росії, каже Галлямов.

Микола Петров із Chatham House додав, що такі призначення – це ще й спосіб для Путіна тримати їхніх батьків «на повідку».

Політолог Станова каже, що сюрпризи можуть полягати і в тому, що на політичні посади буде призначено поки що невідомих «молодих яструбів» з військовим минулим в Україні.

На її думку, будь-які зміни, які зробить Путін, будуть, швидше за все, обмеженими та швидкими, щоб «гарантувати, що високопосадовці продовжуватимуть працювати без збоїв».

За словами консультанта Chatham House Миколи Петрова, Путін традиційно дотримується двох моделей керування.

З одного боку, він спирається на стару гвардію довірених друзів та знайомих, таких як міністр оборони Сергій Шойгу та міністр закордонних справ Сергій Лавров , останній з яких обіймає свою посаду вже два десятиліття.

З іншого боку, він використовує лояльних технократів, таких як прем’єр-міністр Михайло Мішустін та голова Центрального банку Росії Ельвіра Набіулліна , щоб утримати економіку країни на плаву.

Але такий спосіб ведення справ видається дедалі неспроможнішим, оскільки деяким із найдовіреніших поплічників Путіна вже за сімдесят.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Після двох років перерви. Ракета Blue Origin знову виведе туристів в космос

Туристична ракета Blue Origin знову готова вивести пасажирів на край космосу. Це станеться вперше за…

7 хв. ago

Чоловіків до 25 років мобілізують на війну в травні: кого це стосується

В Україні зменшили призовний вік до 25 років. Проте існують випадки, коли молодших осіб можуть…

12 хв. ago

Прогноз погоди з 20 по 26 травня. В Україні починається літо

Цього тижня, з 20 по 26 травня, очікується прогрівання повітря у більшості областей країни. Про це повідомляє Укргідрометцентр. Синоптики прогнозують,…

16 хв. ago

“Хотів би приїхати до України”: Ф’юрі зворушливо звернувся до Усика після бою за “абсолюта”

Колишній чемпіон світу в надважкій вазі Тайсон Ф'юрі після завершення бою за звання абсолютного чемпіона світу зворушливо звернувся до свого…

17 хв. ago

Тинний шантажує і вимагає від влади негайно підняти українця тариф на світло аж до 4 грн/кВт-г

Рішення щодо перегляду тарифу на електроенергію для населення перезріло на 5-7 років. Про це заявив…

19 хв. ago

Побачення наосліп та стрімкий роман: історія кохання Меган і Гаррі

Історія кохання Меган Маркл і принца Гаррі почалася практично з побачення наосліп, яке парі влаштувала…

52 хв. ago