Новини Києва

Київських підприємців із «списку Forbes» спіймали на перепродажі сухпаїв для ЗСУ – ЗМІ

Популярний у Києві сервіс доставки продуктів OVO опинився у центрі скандалу – власників компанії, яка на початку повномасштабного вторгнення рф заснувала власний фонд, спіймали на торгівлі сухпаями для ЗСУ та фейковій благодійній діяльності.

Про це повідомляє UBR з посиланням на матеріали, зібрані групою аналітиків ГО «Вільне».

Під час перевірки «Благодійного фонду «ОВО» були виявлені ознаки сумнівної діяльності. Наприклад, відсутність детальної та регуляторної фінансової звітності по фонду, невідповідність заяв про об’єми переданої допомоги підтвердженим показникам, суттєві борги фонду перед виробниками продуктів, які нібито волонтери «ОВО» передавали на потреби української армії і т. д, інформують журналісти.

У тексті зокрема йдеться про 10 тис. сублімованих обідів для ЗСУ, які представники фонду «ОВО» ніби ще на початку літа 2022 року передали на потреби захисників України. Пізніше з’ясувалося, що насправді ці обіди пролежали на складі компанії OVO понад 3 місяці, так і не доїхавши на «нуль».

Весь цей час сервіс намагався перепродати ці продуктові набори іншим волонтерам. Хоча публічно засновники фонду – Роман Мелкумов і Степан Зіняков – звітували, що вказані сухпаї вже відвезли військовим, сказано в матеріалі.

Окремо фонд OVO оголосив про благодійну ініціативу, в межах якої кожен охочий міг задонатити на сублімовані обіди для ЗСУ або продуктові набори для громадян, які постраждали від війни. Таким чином стартапу ніби то як вдалося зібрати 3 млн грн. Утім куди насправді пішли ці кошти – фонд так і не зміг пояснити. Офіційний запит на доступ до цієї інформації фонд залишив без відповіді.

Наразі «Благодійного фонду «ОВО» продовжує збирати донати з громадян на продуктові набори для ЗСУ і українців, які постраждали від війни. Однак, як вдалося з’ясувати журналістам, жодної гуманітарної підтримки населенню фонд давно не здійснює.

Більш детально про розслідування щодо псевдо волонтерської діяльності відомого стартапу читайте у журналістському розслідуванні видання UBR.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Буде масований удар”: Жданов попередив про ракетну атаку по Україні

Російська армія може завдати масованого ракетного або комбінованого удару по Україні з початком її наступальних дій на сході та…

4 хв. ago

Родина Марадони вимагає викопати його тіло та перепоховати

Родина та близьке оточення Дієго Марадони мають намір перенести тіло легендарного футболіста до мавзолею. Родичі збираються через…

16 хв. ago

Дощі, грози та потепління: синоптики розповіли про погоду в Україні на 6 травня

Починаючи з ночі 6 травня у більшій частині регіонів України очікуються дощі, проте вони оминуть…

24 хв. ago

Хто такий ухилянт з точки зору закону і що йому загрожує насправді: пояснюють юристи

В Україні відсутнє юридичне поняття "ухилянт" – це побутовий термін, який застосовується до осіб, які порушують певні…

36 хв. ago

Трамп звинуватив Байдена у переслідуванні і порівняв адміністрацію президента з гестапо

Колишній, 45-й, президент США Дональд Трамп порівняв уряд Джо Байдена із нацистською таємною поліцією. Пор це пише BILD із…

44 хв. ago

В огорожу Білого дому врізався автомобіль: що відомо про інцидент

У столиці США місті Вашингтоні автомобіль, який рухався на великій швидкості, врізався в одну з…

55 хв. ago