Торік рівень рентабельності виробництва насіння соняшника у сільськогосподарських підприємствах склав 39,4 % і став найвищим серед основних видів продукції.
Як передає Експерт, про це поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо підсумків діяльності підприємств за видами економічної діяльності за 2020 рік.
Минулорічний показник рентабельності соняшнику став найвищим за останні роки і майже на 16 % більшим, ніж у 2019 році, коли він склав 23,5 %.
Водночас рентабельність соняшнику майже удвічі перевищила аналогічний показник по зерну, який склав 20,0 % проти 11,8 % у 2019 році.
Показник рентабельності виробництва овочів також збільшився: з 7,0 % у 2019 році – до 8,3 % торік, зазначив науковець.
Натомість виробництво картоплі стало менш рентабельним – 11,0 % торік проти 15,4 % у 2019 році.
Виробництво цукрових буряків, яке у 2008–2017 роках було прибутковим, вже третій рік поспіль є збитковим (-3,5 %), наголосив Юрій Лупенко.
У тваринництві, за його словами, прибутковим залишилося лише виробництво молока – рівень рентабельності склав 20,4 %, що майже на рівні 2019 року (20,6 %), а також м’яса свиней – 2,6 % проти 4,7 %. Виробництво м’яса великої і малої рогатої худоби, птиці, а також яєць, як і у 2019 році, було збитковим.
Загалом рентабельність операційної діяльності агропідприємств у 2020 році склала 18,4 % проти 18,7 % у 2019 році. А це означає, що минулорічне зростання середніх цін реалізації продукції сільського господарства на 19,2 %, а зерна – майже на 24 %, насіння олійних культур – на 30,4 % не призвело до суттєвого зростання ефективності діяльності агропідприємств, підсумував Юрій Лупенко.