Економіка

Світові ціни на харчові продукти побили 10-річний рекорд, – ООН

Індекс світових цін на продовольчі товари у жовтні досягнув 10-річного максимуму з липня 2011 року.

Про це йдеться у дослідженні Сільськогосподарської та продовольчої організації (СПО) ООН, передає Експерт з посиланням на Букви.

Індекс продовольчих цін СПО, що відстежує щомісячні зміни світових цін на “продовольчий кошик”, у жовтні становив 133,2 пункту. Це на 3,2% більше, ніж у вересні. Він зростає третій місяць поспіль.

Світові ціни на пшеницю зросли на 5% (у порівнянні з вереснем) на тлі глобального збільшення вирощування цієї культури. При цьому, в основних експортерів, таких як Канада, Росія та США, скорочуються запаси.

На більшість решти продуктів ціни також збільшувалися щомісяця:

  • на рослинну олію – зросли на 9,6% та досягнули  рекордного рівня;
  • на молочні продукти – зросли на 2,6%;

Причини зростання

Зростання цін на рослину олію обумовлено твердішими котируваннями на пальмову, соєву та соняшникову олії.

На пальмову олію ціни зростають третій місяць поспіль через пандемію коронавірусу, а також зменшення її виробництва в Малайзії.

Зростання цін на молочні продукти пов’язане зі збільшенням попиту на вершкове масло, знежирене та сухе молоко. Це відбувається на тлі того, що основні світові споживачі забезпечували більші запаси, ніж раніше. А ось ціни на сири залишилися на тому ж рівні.

Ціни на м’ясо свиней і великої рогатої худоби впали на тлі скорочення попиту з боку Китаю, а також через зниження закупівельної вартості у Бразилії. Але на м’ясо птахів та яловичину ціни виросли через значний попит.

А ось на цукор ціни знизилися. Це відбулося завдяки скасуванню деяких карантинних обмежень в Індії та Таїланді, а також ослабленню бразильського реала (Бразилія є одним з ключових експортерів цукру – ред.) стосовно долара США.

Загалом на 2021 рік планується рекордне зростання виробництва зернових через високий попит, вищу рентабельність та збільшення виробництва у західноафриканських країнах.

Але високий попит та ціни на зернові також впливають на запаси, які дещо скорочуються. До кінця 2022 року вони становитимуть 0,8% всіх світових запасів до 819 млн тонн.

Ольга Степанова

Recent Posts

У напівпрозорому вбранні: Дженніфер Лопес вразила публіку сміливим луком

Відома латиноамериканська співачка та акторка Дженніфер Лопес вражає своїм свіжим виглядом і часто дає поради, як…

33 секунди ago

Генштаб пояснив, як працівники ТЦК перевірятимуть дані чоловіків на вулиці

Представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) перевірятимуть, чи оновив військовозобов'язаний свої дані, у єдиному державному реєстрі.…

9 хв. ago

Вони таки побачаться: чого слід очікувати від зустрічі принца Гаррі та Чарльза III

Відносини принца Гаррі з його вінценосною сім'єю навряд чи можна назвати добрими – син короля Чарльза III…

19 хв. ago

Яке взуття в моді навесні 2024 року: кольорові тренди сезону

Кожного сезону модні експерти пропонують нові тенденції, які хочеться спробувати та з якими хочеться поекспериментувати.…

40 хв. ago

Історія романів Тома Круза: від Ніколь Кідман, Шер і Кеті Голмс до Ельсіни Хайрової (фото)

У знаменитого голлівудського актора Тома Круза, безумовно, було багато гучних і широко розрекламованих романтичних стосунків.…

45 хв. ago

Персональна реанімація Кадирова в Чечні: у мережі дізналися, що закупили

У Чечні для персональної реанімації ватажка цієї російської республіки Рамзана Кадирова закупили, зокрема, пристрій для…

55 хв. ago