Сьогодні в Україні кілограм гречаної крупи коштує, в середньому, 32-50 грн, залежно від виробника. До кінця року ціна гречка може сягнути 80 грн.
Про це розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий, пише Експерт з посиланням на Gazeta.
Серед причин подорожчання експерт називає:
— катастрофічний дефіцит власного виробництва (за 4 роки обсяги виробництва гречки в Україні впали втричі — до 60 тис. га, а мінімально необхідні об’єми для нашої держави — це 150 тис. га);
— незакритий кордон із Казахстаном (оскільки основний ареал вирощування російської гречки — це Алтайський край, вона йшла залізницею через Казахстан. Там міняли бирки і крупа заходила до нас як казахська. А з Казахстаном у нас договір про вільну торгівлю);
— карантин (коли рік тому оголосили карантин, спостерігали ажіотажний попит у першу чергу на крупи. Це стало причиною різкого подорожчання гречки — до 26-36 гривень).
«Зараз ціні вже немає куди рости. Виробники масово жаліються, що коли вартість крупи перевалила 30 гривень, об’єми продажів упали у 2-3 рази. Виробник теж не зацікавлений, щоб продукт був дорогий. Крупові заводи працюють все ж таки на обороті, а не на ціні. У них заробіток у відсотковому відношенні на кілограмі той самий при ціні 10 гривень кілограм, і 30 гривень. Усі зацікавлені, щоб просто була стабільна ціна», — зазначив Сергій Громовий.
За його словами, цьогоріч сіяти гречку почнуть із 1 травня, бо весна холодна.
За планами господарств бачимо, що буде 80 тисяч гектарів гречки. Торік було 77 тисяч. Сподіваємося, що господарства збільшать обсяги, дізнавшись про дотацію уряду. Якщо вийти хоча б на 150 тисяч гектарів, тоді крупа в магазинах подешевшає до 30 гривень. Якщо залишиться заплановані 80 тисяч гектарів, то гречка поступово дорожчатиме. Вартість може сягнути 80 гривень. Уже зараз є ціна 60 гривень, тому 80 — цілком реально», — розповів експерт.