Новини технологій

ЗСУ отримали німецькі розвідувальні безпілотники великої дальності “Vector”

Українські військові отримують німецькі безпілотні авіаційні комплекси Vector.Про це повідомила компанія-виробник Quantum-Systems, інформує Експерт.

Постачання безпілотників відбувається у рамках ініціативи німецького федерального уряду щодо посилення можливостей Збройних Сил України у протистоянні окупаційним військам РФ.

Німецький виробник повідомляє, що перші повітряні безпілотні розвідувальні системи Vector вже доставлені в Україну.

«Високотехнологічний безпілотний літальний апарат Vector відповідає вимогам української армії для ведення повітряної розвідки. Він летить практично без жодного шуму та передає відеозображення високої роздільної здатності з повітря через зашифрований канал передачі даних, сприяючи точному усвідомленню ситуації», – наголосили Quantum-Systems.

Поставка більшої частини замовленої кількості ще знаходиться на стадії підготовки та реалізації й відбудеться після завершення навчання українських пілотів, які оперуватимуть цими дронами.

У Quantum-Systems пишуть, що навчання користуванню їхнім безпілотником зазвичай займає не більше чотирьох днів. Деталі умов і логістики будуть уточнені в тісній консультації між залученими партнерами.

На сайті компанії-виробника зазначили, що з міркувань безпеки жодних додаткових відомостей щодо кількості та часу поставок не буде надано, доки не відбудеться передача дронів Україні.

Безпілотник Vector – це БПЛА з нерухомим крилом, який здатний злітати й приземлятися вертикально. БПЛА не вимагає пускової катапульти або злітно-посадкової смуги. Розмах крила Vector складає 2,8 м, швидкість польоту 15-20 м/с, тобто до 72 км/год. За даними виробника, безпілотник здатний працювати за швидкості вітру до 12 м/с.

Система Vector поставляється в сумці для транспортування, яку може носити одна людина. За даними Quantum-Systems, налаштування БПЛА до польоту займає всього дві хвилини. Здатність працювати в умовах найскладнішої місцевості у поєднанні з надзвичайно низьким рівнем шуму (режим відключення двигуна) робить Vector придатним для повітряних розвідувальних операцій.

Наземна система інтегрована в планшетний комп’ютер і разом із програмним забезпеченням місії дозволяє повністю контролювати літак, зберігати всі дані, отримані за допомогою датчиків. Такий безпілотник раніше закуповувався для добровольців Дніпровщина.

Зашифрований IP-зв’язок відправляє відеопотоки на відстань до 15+ км. Час польоту до 120 хвилин. За допомогою додаткової наземної станції великої дальності, радіус дії системи можна збільшити до 25 км.

Ольга Степанова

Recent Posts

Українці отримуватимуть у спадок усі борги померлого родича: відмовитись не можна

Українці отримуватимуть разом зі спадщиною від померлого родича всі його борги, які він не встиг…

6 хв. ago

Закон про мобілізацію спричинив ажіотаж на українському авторинку, — дослідження

Внутрішній авторинок України у квітні продемонстрував серйозне зростання. Його причиною став новий закон про мобілізацію,…

18 хв. ago

Курйоз дня: у Києві водій маршрутки переглядав порно (відео)

У Києві водій одного з маршрутних таксі, схоже, вирішив як слід розслабитись під час зупинки…

25 хв. ago

В Україну йде похолодання: яку погоду чекати на Великдень

В Україні напередодні Великодня очікується зниження температури повітря. А вже у неділю знову потепліє. Такий прогноз зробила синоптик…

37 хв. ago

Базові речі, які повинна мати кожна жінка у своєму літньому гардеробі

Щоб улітку ви почувалися найпрекраснішою з-поміж інших жінок, стилісти рекомендують поповнити свій базовий гардероб цими…

46 хв. ago

Більшість українських біженців готові повернутися з-за кордону: за яких умов

Більшість українців все ще планують повернутися до України (26% точно та 26% скоріше). З них…

59 хв. ago