Українці отримуватимуть у спадок усі борги померлого родича: відмовитись не можна

Українці отримуватимуть разом зі спадщиною від померлого родича всі його борги, які він не встиг повернути за життя. Зректися такої спадщини не можна буде. Відмовитись від спадку дозволять лише після того, як спадкоємець поверне борги померлого.

Такий законопроект за авторством нардепа від партії “Відновлення України” Олега Лукашевича зареєстровано у Верховній Раді.

Нерідко так трапляється, що власник майна помирає, не встигнувши повернути усіх своїх боргів. При цьому спадкоємці, яким фактично дістається це майно, часто-густо відмовляються від його юридичного успадкування, щоб не оплачувати боргів померлого родича. Таким чином, спадкоємець фактично отримує майно і користується ним, а борги залишаються не виплаченими. Таких випадків в Україні дуже багато.

Спадкування боргів померлого передбачено законом і зараз. Усі нащадки боржника успадковують разом з його майном і статками і його борги, які мають повернути. Однак вони можуть відмовитись від юридичного спадкування, але фактично користуватися успадкованим майном. В результаті спадкоємці залишають кредиторів ні з чим.

Автор законопроекту хоче покласти цьому край, і таким чином захистити права кредиторів. Якщо депутати підтримають його законодавчу ініціативу, то тепер відмовитися від спадку буде неможливо. Спадкоємець буде змушений спочатку розрахуватися з боргами померлого родича, а вже згодом вчиняти з тим, що йому дісталось, так, як він захоче.

Водночас є один нюанс, про який мають знати усі українці, яким дісталася спадщина з боргами. Розмір відшкодування за неповерненим кредитом не може перевищувати вартості успадкованого майна.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

24 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

24 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

24 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

1 день ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

1 день ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

1 день ago