Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Доісторичний птах з’їв 800 каменів і подавився: вчені не знають, чому
    • Київ готується до тривалих відключень світла: прогнозують до 16 годин на добу
    • Яйця по 100 грн, м’ясо до 360 – які продукти найбільше подорожчають у грудні 2025
    • Китай назвав дві країни, з якими хоче поділити світ
    • ШІ під підозрою: ChatGPT приписують провокації суїцидів, психозів та «інструкції» для самогубства
    • ТЦК трактують правила по-своєму: адвокатка попередила про ВЛК та штрафи
    • Водіям загрожують тисячні штрафи: за що в Україні посилили покарання
    • ПриватБанк може оштрафувати майже на 100 тисяч гривень
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Вбивця здоров’я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

    Вбивця здоров’я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

    Лисенко КатеринаЛисенко Катерина19 Вересня 2024, 09:002 Mins Read Новини
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Коли справа доходить до смаження, вибір правильної олії для смаження має вирішальне значення як для здоров’я, так і для смаку.

    Точка димлення: це температура, коли олія починає димитися і розпадатися. У цей момент вона виділяє шкідливі сполуки та стає менш ефективною. Для смаження вам потрібні олії з високою точкою димлення, щоб забезпечити безпеку та зберегти якість продукту.

    Окислювальна стабільність: це стосується здатності олії зберігати свою якість при впливі високих температур і повітря. Олії з високою окисною стабільністю протистоять деградації і довше зберігають свої корисні властивості.

    Олії, яких слід уникати для смаження:

    Нерафінована соняшникова: має нижчу точку димлення та може утворювати шкідливі сполуки при нагріванні.

    Нерафінована рапсова: аналогічні проблеми з нижчою точкою димлення та окислювальною стабільністю.

    Нерафінована кунжутна: найкраще використовувати як фінішну олію або для ароматизації, а не для смаження.

    Нерафінована гарбузова: не підходить для високотемпературного готування.

    Нерафінована лляна: дуже чутлива до тепла і повинна використовуватися тільки в сирому вигляді.

    Кращі олії для смаження:

    Рафінована: точка димлення висока (зазвичай вище 200 °C).

    Окисна стабільність: хороша, так як процеси очищення підвищують стабільність.

    Добре підійде для готування рафінована рапсова олія, рафінована олія.

    Соняшникова олія. Фото: YouTube
    Соняшникова олія. Фото: YouTube

    Оливкова:

    Оливкова олія першого віджиму має нижчу точку димлення (близько 190–220), але рафінована оливкова олія може витримувати вищі температури (до 240).

    Окислювальна стабільність: хороша, особливо для оливкової олії першого віджиму, яка багата на антиоксиданти.

    Найкраще підходить для легкої смаження та тушкування.

    Кокосова олія:

    Точка димлення: близько 177–232 °C

    Її окислювальна стабільність висока через вміст насичених жирів.

    Відмінно підходить для смаження та випічки, надає легкого кокосового присмаку.

    Вершкове масло:

    Точка димлення: близько 150–190 °C.

    Окисна стабільність у нього помірна; найкраще підходить для приготування на слабкому або середньому вогні.

    Відмінно підходить для надання страв насиченого смаку; для більш високої точки димлення розгляньте топлене масло.

    Жири тваринного походження (свиняче сало, гусячий, яловичий жир):

    Точка димлення: варіюється (зазвичай висока, близько 190-250 ° C в залежності від ступеня очищення).

    Окисна стабільність у жиру хороша і вони найкраще використовуються для приготування їжі при високих температурах.

    Найбільш підходить для класичної смаження та запікання, надає унікальних уподобань.

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Доісторичний птах з’їв 800 каменів і подавився: вчені не знають, чому

    17:11

    Київ готується до тривалих відключень світла: прогнозують до 16 годин на добу

    17:09

    Яйця по 100 грн, м’ясо до 360 – які продукти найбільше подорожчають у грудні 2025

    17:06

    Китай назвав дві країни, з якими хоче поділити світ

    17:05

    ШІ під підозрою: ChatGPT приписують провокації суїцидів, психозів та «інструкції» для самогубства

    17:02

    ТЦК трактують правила по-своєму: адвокатка попередила про ВЛК та штрафи

    17:01

    Водіям загрожують тисячні штрафи: за що в Україні посилили покарання

    16:59

    ПриватБанк може оштрафувати майже на 100 тисяч гривень

    16:56

    На Марсі є зони, куди місіям заборонено наближатися: що це за місця

    16:53

    Погода пізньої осені: прогноз для Києва та області на найближчі 5 днів

    16:50
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.