При варикозі важливо якнайшвидше скоротити споживання або взагалі відмовитися від «швидких» вуглеводів та солодощів.
Проблема у тому, що вуглеводи, зазвичай, швидко руйнують колаген. Це той самий білок, який лежить в основі будь-якої сполучної тканини в організмі, зокрема судинних стінок.
Коли з ним проблеми, знижується якість всієї судинної стінки, – пояснюють лікарі.
Тож з раціону передусім треба виключити цукор і всі продукти з ним, навіть мед. Також це все, що можна віднести до категорії «швидких» вуглеводів: білий хліб, картопля та рис.
Замість них лікар запропонував зосередитися на продуктах із протизапальними властивостями: кисломолочних продуктах, крупах, овочах, фруктах, зелені та ягодах.
Все це сприятиме покращенню мікрофлори та стану судин, а також зниженню тканинного запалення, — додав дієтолог.