Міжнародна аналітика

Кремль оголосив владі Сирії, ЦАР та Малі, що взяв під свій контроль ПВК Вагнера

Російська влада вирішила взяти під свій контроль найманців ПВК Вагнера за кордоном, пише The Wall Street Journal.

Так, за даними видання, через кілька годин після того, як Євген Пригожин оголосив про припинення «маршу справедливості» на Москву, заступник глави МЗС Сергій Вершинін вилетів до Дамаску, щоб особисто повідомити президента Сирії Башара Асада, що ПВК Вагнера більше не самостійно діятиме в цій країні. Джерело WSJ повідомило, що найманцям було віддано наказ прибути на російську базу в Латакії, і вони йому підкорилися.

Також представники керівництва МЗС РФ, за даними видання, провели телефонну розмову з головою ЦАР Фостеном-Арканжем Туадерою, особистою охороною якого, серед інших, займаються ПВК Вагнера. Російська сторона запевнила його, що заколот Пригожина ніяк не вплине на роботу ПВК Вагнера до ЦАРу.

Радник президента Малі з безпеки Фіделе Гуанджика публічно оголосив, що питання “Вагнера” є внутрішньою справою Росії. “Якщо Москва вирішить надіслати нам “Бетховена” або “Моцарта”, ми їх отримаємо”, – сказав Гуанджика The Financial Times.

Керівництво Малі влада РФ також спробувала переконати в тому, що заколот Пригожина ніяк не вплине на роботу ПВК Вагнера в їхній країні. WSJ звертає увагу на те, що літаки МНС після заколоту Пригожина літали з Сирії до Малі та назад. Ймовірно, рейси були пов’язані з ПВК Вагнера, найманці якого з 2012 року допомагають уряду боротися з повстанцями.

За межами Росії (та України), йдеться у статті WSJ, перебувають близько 6000 найманців ПВК Вагнера. Присутність найманців з Росії в країнах Африки та Близького Сходу допомагає Кремлю зміцнити свій вплив, і він не хоче цього втратити.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров в інтерв’ю RT через кілька днів після заколоту Пригожина заявив, що російські військові інструктори продовжать роботу в Африці. Лавров не уточнив, що йдеться саме про найманців ПВК Вагнера, але зазначив, що влада ЦАР і Малі офіційно звернулася до цієї приватної військової компанії з проханням забезпечити безпеку їхнього керівництва.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

24 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

24 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

24 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

1 день ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

1 день ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

1 день ago