Міжнародна аналітика

Готелі, ресторани та медіа: чим володіє мільярдер і глава ПВК “Вагнера” Євген Пригожин

Євген Пригожин — не лише засновник ПВК Вагнера та організатор спроби військового заколоту, а й мільярдер, який володіє багатьма різними бізнесами. Більшість із них працює в Санкт-Петербурзі. Місцеве видання «Бумага» поговорило з партнерами Пригожина та з’ясувало, що відбувається із залишеними ним активами. “Медуза” публікує цей текст повністю.

«ПВК Вагнер Центр» та його резиденти
У вересні 2022 року Пригожин визнав створення ПВК Вагнера — групи найманців, яка бере активну участь у війні в Україні. Ідея приватної військової компанії, згідно з розслідуванням The Bell, виходила від високопоставлених офіцерів Міноборони РФ. Вважається, що спочатку вагнерівці брали участь у бойових діях на Донбасі, а потім ліквідували відомих польових командирів самопроголошених ЛНР та ДНР, які «не вбудовувалися у владну вертикаль». Також ПВК Вагнера воювали у Сирії та ЦАР.

Після того, як найманці Пригожина перестали ховатися, у листопаді в Петербурзі відкрився «ЧВК Вагнер Центр» на Зольній вулиці — офіси у 23-поверховій будівлі планувалося безкоштовно здавати «патріотичним» винахідникам, проектувальникам та IT-фахівцям.

За півроку у центру з’явилися десятки резидентів, серед яких Z-блогери, школа з управління безпілотниками «Октагон», проект для написання коментарів на підтримку війни в Україні «Кіберфронт Z», петербурзька профспілка військовослужбовців, молодіжний клуб «Вагнірок», а також центр « Доброволець». В останньому майстер-класи з військової підготовки для сиріт та “важких підлітків” раніше вели “тренери”, які тісно пов’язані з неонацистськими угрупованнями, з’ясував The Insider.

24 червня в «ЧВК Вагнер Центрі» пройшли обшуки за участю ОМОНу, Росгвардії, МВС та слідчих, надвечір із приміщень вивезли техніку. Ніхто з резидентів досі не оголошував публічно про припинення співпраці з центром. Голова клубу для підлітків «Вагнірок» (перейменувався після публікацій «Паперу» на «Лідер») Олександр Тронін заявив виданню, що «все працює у штатному режимі».

За словами куратора направлення ЗМІ та блогерів у центрі Ганни Замараєвої, ніхто з резидентів не припиняв членство. «Всі, навпаки, довкола нас згуртувалися», — відповіла вона.

— З понеділка [27 червня] ми працюємо у штатному режимі відповідно до чинного законодавства Російської Федерації, — сказала Ганна Замараєва.

Наразі співробітники офісу планують провести інвентаризацію та написати до правоохоронних органів звернення з приводу вилучених особистих речей, техніки, обладнання, символіки військової кампанії та «ЧВК Вагнер Центру». Також Замараєва зазначила, що розривати зв’язки з Євгеном Пригожиним і структурами, що йому належать, поки ніхто не планує — у центрі вважають, що в цьому немає нічого протизаконного.

Вербування у петербурзьких пунктах
У квітні 2023-го Євген Пригожин також оголосив про відкриття пунктів вербування у ПВК Вагнера у п’яти спортивних клубах Петербурга. Це стрілецький клуб «МІП» у Пушкіні, а також петербурзькі клуби єдиноборств «Білі вовки», «Корона», «Панчер» та «Монарх» у Приморському, Фрунзенському, Центральному та Невському районах.

Засновник «Монарха» Саїд Тихонов розповів, що заколот Пригожина та суботні обшуки не торкнулися вербування у спортцентрах. У холі клубу «Корона» також, як і раніше, йде вербування найманців, переконалися журналісти.

— Поки не надійде будь-якого розпорядження, зрозуміло, [ми продовжуватимемо через клуби приймати людей у ПВК Вагнера]. Досі нічого такого не надходило. Адже нічого серйозного не трапилося. Організацію [ПВК «Вагнер»] не ліквідували, не визнали забороненою. Було багато дзвінків протягом останніх кількох днів. Все, як і раніше, працює. І [з приводу чуток про перехід під контроль Міноборони] я думаю, що ПВК Вагнера залишиться у старому статусі, – заявив Саїд Тихонов.


«Фабрика тролів» та медіаімперія Пригожина
Вперше західні санкції проти Євгена Пригожина були введені саме через його зв’язок з «фабрикою тролів» — так найчастіше називають «Агентство інтернет-досліджень», яке з’явилося в 2013 році і яке звинувачують у втручанні у вибори в США 2018 року, пропаганді та дезінформації. Штаб-квартира «тролів» спочатку була на вулиці Савушкіна, 55, але потім вони переїжджали до інших бізнес-центрів Петербурга.


Що вдалося дізнатися про росіян, звинувачених у втручанні в президентські вибори в США
“Ставте лайк, щоб допомогти Ісусу”: яку рекламу розміщувала “фабрика тролів” у фейсбуці перед виборами президента США

У 2019 році з’явилася медіагрупа “Патріот”, куди увійшли деякі відомі видання “фабрики тролів”: РІА ФАН, “Економіка сьогодні”, “Політика сьогодні”, “Невські новини”, “Слово і справа”, “Народні новини” та інші. «Дружніми» медіагрупами за ці роки стали сотні регіональних медіапроектів з усієї Росії. Євген Пригожин очолював опікунську раду «Патріота» до кінця травня 2023-го, через активну участь у війні він перейшов на посаду заступника.

У березні 2022-го у “фабрики тролів” з’явився новий відомий проект – “патріотичний” телеграм-канал “Кіберфронт Z”, співробітники якого займаються цькуванням знаменитостей з антивоєнною позицією, вимагаючи скасування їх виступів у Росії, а також пишуть коментарі на підтримку бойових дій. . За інформацією «Фонтанки», роботодавці «Кіберфронту Z» пов’язані з юросібами, які стосуються Євгена Пригожина. Сам голова ПВК Вагнера відповів, що не створював канал, але допомагав йому приміщеннями.

Згідно з витоком, який проаналізували журналісти «Досьє», восени 2022 року «фабрика тролів» включала близько 400 компаній. На них витрачають сотні мільйонів карбованців.

У завдання медіаімперії Пригожина, за інформацією «Досьє», входять ведення власних проектів новин («Як тобі таке, Ілон Маск», «Фарш», «Склад бруду», «Мистецтво війни» та багато інших), створення «опозиційних» по відношенню до міської влади каналів («Протестний Петербург», «Площа Повстання», «1703», «Раніше за всіх СПб» та інші), розвиток соцмережі «ЯRus», написання коментарів у соцмережах та закупівля публікацій у блогерів та ЗМІ. У коштовних кошторисах було навіть розміщення розслідування в «Комерсанті» за 750 тисяч рублів.

Сили «тролів» кинуті не лише на підтримку Путіна та війни, а й на критику петербурзького губернатора Олександра Беглова – з ним Євген Пригожин конфліктує вже кілька років. Причиною протистояння з 2021-го стало «послаблення позицій» бізнесмена у Петербурзі. В останній рік критика переросла в цькування: якщо раніше пригожинські медіа висували претензії до губернатора через погане прибирання снігу та сміттєвого колапсу, то після початку війни в Україні вони стали регулярно створювати петиції за відставку Беглова і поширювати вимогу судити главу міста за статтею « держзраді».

Лише у лютому 2023 року Євген Пригожин визнав, що він вигадав і створив «тролів», а також ними керував. За словами Пригожина, «фабрика» була потрібна для «захисту російського інформаційного простору від хамської агресивної пропаганди антиросійських тез із боку Заходу».

24 червня, під час збройного заколоту, сторінки в соцмережах та сайти видань, що входять до медіагрупи «Патріот», заблокував Роскомнагляд. У відомстві заявили: «Ряд ресурсів обмежується з метою припинення поширення закликів до участі у військовому заколоті». Того ж дня у редакціях на Приморському проспекті Петербурга пройшли обшуки.

Як переконалося видання «Бумага», блокування досі не знято. Однак найбільше пригожинське ЗМІ – РІА ФАН – вже представило новий сайт. Як виявилось, редакція видання подбала про обхід блокування ще місяць тому. Судячи із відкритих даних, запасний домен riafan.org був зареєстрований 18 травня 2023 року.

Бізнес та інвестпроекти
На ім’я Пригожина зареєстровано шість не ліквідованих компаній. Три з них – різні юридичні особи кейтерингової компанії «Конкорд».

“Конкорд менеджмент і консалтинг” – укладав держконтракти на кейтеринг з владою Петербурга та Російським музеєм до 2016 року. З того часу юрособа лише звітує про перебіг судів, включення до списків санкцій інших країн і про падіння виручки — за винятком 2021 року, коли виручка зросла на 12 мільйонів рублів (можливо, за рахунок виграних позовів). Компанія зареєстрована на Невському проспекті, 17 — це будівля Строганівського палацу Російського музею. Раніше там знаходився ресторан Пригожина «Російський ампір», який нині не працює.
«Конкорд кейтеринг» — зареєстрована у 2018 році компанія з одним співробітником та без бухгалтерської звітності, натомість під санкціями України та США. Юридична адреса – прибутковий будинок Бурмейстера на перетині Великого проспекту Петроградської сторони та вулиці С’їзжинської.
«Конкорд М» — московська юрособа компанії Пригожина, яка постачала кейтеринг Управлінню справами президента Росії, за рахунок чого Пригожин і отримав прізвисько «кремлівський кухар».
Пригожин також виступає директором АТ «Рітейл», що спеціалізується на оренді та продажу нерухомості, яке юридично управляє «ЧВК Вагнер Центром», і володіє 49% ТОВ «Аурум», що займається дистрибуцією фільмів. Крім того, Пригожин володіє 80% ТОВ «Ритм», яке орендує майно.

Існують і компанії, які офіційно не зареєстровані на Пригожина, але з ним їх пов’язували журналісти. Як відомо з розслідування «Верстки», ці компанії показали рекордний чистий прибуток у 2022 році.

Йдеться, зокрема, про компанію «Руссоцкапітал», яка займається постачанням їжі до московських шкіл та лікарень і торік отримала понад 150 держконтрактів, а її прибуток склав 760 мільйонів рублів. «МБХ медіа» писало, що з Пригожиним пов’язана компанія «Верона», яка також постачає харчування до московських освітніх установ і заробила в 2022 році 750 мільйонів рублів прибутку.

У Петербурзі компанії Пригожина постачанням харчування до шкіл не займаються. У 2011 році «Конкорд» отримав контракти на постачання харчування до 14 шкіл міста, але через рік припинив роботу у цьому напрямі і більше не брав участі у конкурсах.


Пригожин неодноразово намагався реалізувати свої інвестпроекти у Петербурзі. Наприклад, пов’язана з Пригожиним компанія «Мегалайн» у 2021 році уклала угоду з комітетом з інвестицій про створення морського кластера у «Гірській». Загалом, як стверджував Пригожин, він хотів інвестувати в інфраструктуру Петербурзі до 300 мільярдів рублів.

Але жоден із інвестпроектів творця ПВК Вагнера, за доступною інформацією, зараз не працює. “Горську”, за його словами, передали іншому інвестору. Пригожин відкрито звинувачував у саботажі своїх проектів губернатора Петербурга Олександра Беглова.

Нерухомість сім’ї Пригожина у Петербурзі
З Пригожиним пов’язаний готель «Палац Трезіні» на Університетській набережній — він називає його «своїм готелем», а журналісти писали, що там розташований офіс бізнесмена. Саме там затримали «Газель» із чотирма мільярдами рублів, які, за словами Пригожина, призначалися бійцям ПВК Вагнера. Пригожин говорив, що хоче реконструювати «Палац Трезіні», розширивши його на викуплені ним дворові території на околицях, але, за його словами, на проекті тимчасово довелося поставити крапку до приходу нового губернатора.

У родини Пригожин є власність і в котеджному селищі «Північний Версаль», що складається з 49 особняків біля Лахтинського розливу. Забудовою, випливає з даних “ЦІАН”, займався “Конкорд”. У селищі є маєтки, що належать особисто Пригожину, його дружині Любові, синові Павлу та дочці Поліні. Як вважала «Верстка», загалом родині Пригожиних у «Північному Версалі» належить земля площею 17 тисяч квадратних метрів.

Серед інших об’єктів, пов’язаних із Пригожиними, — готель Red Stars поряд з Маріїнським театром, де засновником виступає дочка Пригожина Вероніка, та бізнес-центр Sinop на Синопській набережній, який, як встановила «Верстка», належить Павлу Пригожину.

Любові Пригожиної належить магазин купців Єлисєєвих на розі Невського проспекту та Малої Садової вулиці, там же працює ресторан «Склад №5», що належить парі. А на «Адміралтейській» все ще працює ресторан «Стара митниця» — один із перших проектів Пригожина як ресторатора, запущений ще 1996 року і в перші роки роботи, який приймав петербурзьку політичну еліту.

На Університетській набережній біля Пригожина був ресторан «Російський кітч», який пережив у 2016 році кілька трансформацій. 2016 року на його місці запрацював спортивний бар Street Food Bar №1, а 2020 року цей проект переформатували у фуд-молл. Саме тут у квітні 2023 року стався теракт, у якому загинув кремлівський пропагандист Владлен Татарський.

Холдингу «Патріот», до якого входять пов’язані з Євгеном Пригожиним медіа, зокрема РІА ФАН, шукають нового власника, пише The Bell.

Як повідомили кілька джерел видання, які співпрацюють з компаніями Пригожина, найімовірнішим претендентом на медіа-активи вважають Національну медіа групу (НМГ) Юрія Ковальчука. При цьому співрозмовники The Bell наголосили, що «це загальна версія», про якісь переговори у них даних немає.

Передбачається, що НМГ отримає контроль за активами Пригожина або безпосередньо, або через посередників, як було випробувано на операціях з іншими ЗМІ.

У телеграм-каналах, пише The Bell, обговорюють і іншого кандидата — нібито викупити медіа-активи за 1 рубль «за умови збереження редакційних колективів на 3 місяці та погашення перед ними заборгованості із заробітної плати» може медіа-холдинг Hearst Shkulev Publishing Віктор Шкульов. Зв’язатися зі Шкульовим та отримати коментарі виданню не вдалося.

Як підкреслює The Bell, всі джерела впевнені, що хто б не виявився формальним власником активів Пригожина, курирувати їх тепер прямо з адміністрації президента.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

23 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

23 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

23 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

23 години ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

24 години ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

24 години ago