Міжнародна аналітика

Молдова вислала російських дипломатів-шпигунів, що працювали на ФСБ Росії – розслідування

Влада Молдови, яка протистоїть активній роботі російських спецслужб, оголосила про висилку з країни за шпигунство 18 російських дипломатів і 27 технічних співробітників посольства Російської Федерації в Кишиневі.

Зазначимо, що цьому дипломатичному скандалу передувало спільне розслідування журналістів молдавського Jurnal TV та міжнародного інтернет-сайту The Insider, за даними якого дах посольства Росії в Кишиневі служив технічним центром для прослуховування телефонних розмов молдавських політиків, іноземних дипломатів, а також для перехоплення розмов на переговорах. поліцейських радіостанцій

Після того, як журналістське розслідування було опубліковано, посол Росії у Молдові Олег Васнєцов був викликаний у МЗС Молдови для пояснень.
Розслідування виявило також присутність у посольстві Росії засекречених офіцерів зв’язку з Управління військової розвідки (ГРУ) та Служби зовнішньої розвідки (СЗР), які мають тісні зв’язки з хакерськими групами, відповідальними за злом електронних листів таких фігур у світовій політиці, як Ангела Меркель, Емман Хілларі Клінтон.

Активність на даху російського посольства в Кишиневі невпинно зростає, супроводжуючись періодичною появою загадкових фігур. Вона особливо помітна напередодні президентських чи парламентських виборів, а також під час візитів до Молдови іноземних делегацій. Примітно, що пік пожвавлення припав на травень нинішнього року, коли урядові мережі Молдови зазнали кібератаки, внаслідок чого було скомпрометовано тисячі секретних документів, а також дні, що передували проведенню в Кишиневі саміту Євросоюзу.

Jurnal TV та The Insider змогли ідентифікувати на даху посольства Росії 1 червня, коли проходив саміт ЄС, офіцера військового аташата Павла Якуніна, який насправді відповідає за секретні канали зв’язку зі штаб-квартирою ГРУ у Москві та з приймальним центром космічної розвідки у підмосковних Ватутінках.

У журналістському розслідуванні повідомляється, що Молдову як «туристи» періодично відвідують співробітники радіорозвідки ГРУ, частина з яких є фахівцями з прослуховування телефонів та зламів комп’ютерних мереж. Серед них був Сергій Корольов, який працював у 2016 році під дипломатичним «дахом» у консульстві РФ у Сан-Франциско і висланий зі США серед 34 співробітників дипмісії.
З’являвся у Кишиневі та Олександр Чикуров, співробітник Головного центру спеціальної служби Міністерства оборони РФ (так звана в/ч 26165), який називають хакерським відділом ГРУ.

До речі, у 2017 році саме в/ч 26165, розташована в Москві на Комсомольському проспекті будинок № 20, стояла за діями хакерською групою APT28 (Fancy Вear), яка «засвітилася» при спробі зламати сервери Демократичної партії США та співробітників передвиборчого штабу кандидата у президенти Хілларі Клінтон, а пізніше у зламі пошти передвиборного штабу нинішнього президента Франції Еммануеля Макрона та кількох депутатів Бундестагу.

А у 2018 році четверо офіцерів із цієї загадкової в/ч були депортовані з Нідерландів за спробу зламати комп’ютерні мережі «Організації із заборони хімічної зброї».

Про сутність шпигунського інциденту в Молдові кореспонденту haqqın.az розповів Володимир Торік – журналіст об’єднання RISE Moldova, що спеціалізується на розслідуваннях, а також учасник «Проекту з висвітлення організованої злочинності та корупції» (OCCRP).

«Журналісти Jurnal TV і The Insider з’ясували, що на даху посольства Росії в Кишиневі встановлені десятки антен і тарілок, які приймають сигнали супутникової телефонії, – підтвердив Торік. – Але мені складно верифікувати, чи справді на даху посольства було встановлено шпигунське обладнання, за допомогою якого здійснювалося прослуховування чи перехоплення розмов державних структур Молдови».

Стосовно ролі та впливу російських спецслужб на Республіку Молдова журналіст зауважив, що за останні п’ять років російські спецслужби періодично проводили в республіці спеціальні операції.
«Зокрема, – каже Торік, – вони за допомогою різноманітних політтехнологів координували діяльність деяких відомих молдавських політиків як на місцевих, так і на президентських виборах. З 2015 року до Молдови з Москви під різними «дахами» стали приїжджати політтехнологи, які консультували проросійських політиків, які брали участь у виборах. Так було на місцевих виборах 2019 року, на президентських 2020-го та на парламентських 2021-го. Базові дані щодо реальної ситуації в Молдові вони отримували від агентів російських спецслужб».

Володимир Торік стверджує, що OCCRP ідентифікувала ці групи політтехнологів ще у 2020 році та присвятила цьому серію журналістських розслідувань, одна з яких називалася «Кремлінович».

«Цей секретний нікнейм журналісти-розслідувачі виявили в таємному чаті на мобільному телефоні чинного тоді президента Молдови Ігоря Додона.

пояснив Торік. – Журналістам вдалося отримати його смартфон та з’ясувати, що у 2020 році президент Додон користувався нікнеймом «Кремлінович» для контактів з людьми, пов’язаними з російськими спецслужбами. Під час його висування на другий президентський термін ми виявили в оточенні Додона російського «політтехнолога» Юрія Гуділіна, який допомагав проросійським партіям молдавських соціалістів у кількох виборчих кампаніях, і зокрема президентській кампанії 2020 року. У штабі Додона Гуділін працював «політкосультантом», хоча в Росії він офіційно вважався «співробітником компанії з обслуговування електромереж». Однак у США Юрій Гуділін відомий, як офіцер ФСБ, включений у жовтні 2022 року в компанії з ще двома «політтехнологами», Ольгою Грак та Леонідом Гоніним, у списку санкцій за причетність до таємних операцій Кремля в Молдові з метою вплинути на її внутрішню політику та результат виборів 2020 та 2021 років».

За словами Торіка, російські спецслужби безпосередньо чи опосередковано впливали на правлячі партії Молдови, на керівництво парламенту і навіть на президентів країни, таємно беручи участь у багатьох виборчих кампаніях. Цікаво, що у 2020 році у складі групи російських політтехнологів до Кишинева приїжджала психолог-гіпнотизер, яка перед важливими телевізійними виступами вводила Ігоря Додона до ериксоновського трансу.

Президент Додон діяв під агентурним прізвиськом “Кремлінович”
«Еріксонівський транс – це такий вид гіпнозу, коли людина перебуває у свідомості, але при цьому повністю керуєма, – пояснив Торік. – Очевидно, саме так московські «консультанти» допомагали Додону зберегти самовладання у передвиборчих теледебатах. Внаслідок витоку в руки журналістів потрапила доповідна записка Генерального штабу Міністерства оборони Росії, яка містила інформацію про те, що в адміністрації президента Росії є «Відділ Молдови». Втім, там, швидше за все, є відділи Азербайджану, Казахстану, Вірменії, інших пострадянських республік, які функціонують під нічим не примітною назвою «Управління з регіональних та культурних зв’язків за президента РФ».

Проте неформальними співробітниками цього відділу є працівники російських спецслужб. Наприклад, 2020 року молдавським відділом керував полковник ФСБ Ігор Маслов, контакти якого журналісти виявили в телефоні Додона. На прикладі Молдови можна побачити, як російські спецслужби працюють на пострадянському просторі. Відомо, що «Відділ Молдови» у Кремлі отримує інформацію від агентурної мережі в Кишиневі та інших містах, яку використовує під час курування молдавських політиків у найвищому ешелоні влади.

У це Управління стікається інформація від 5-го відділу ФСБ і російського ГРУ. До речі, минулого року ми опублікували розслідування «Куратори Молдови у ФСБ», в якому детально розкрили схему впливу ФСБ на Молдову, дії кураторів спецслужб, роботу агентів та ін. Інформація спецслужб охоплює найважливіші аспекти політичного життя Молдови, стан її економіки, морально- психологічної ситуації в країні… Теза про те, що спецслужби на пострадянському просторі є основним інструментом «м’якої сили», було прописано в доповідній записці одного з експертів, який готував документ для Генштабу МО Росії».

Володимир Торік стверджує, що у надрах Кремля відкрито називають діяльність спецслужб одним із найефективніших інструментів впливу Росії.

«У Кремлі вважають, що Захід впливає на процеси в різних країнах за допомогою некомерційних організацій, а Росія – роботою спецслужб, – каже Торік. – Така ось по-радянському незграбна політика Москви. Щоправда, у тій же доповідній записці було зроблено висновок про необхідність внести до неї зміни на пострадянському просторі, а також наголошено на важливості створення проросійських чи лояльних до Росії неурядових організацій».

За словами журналіста, вся діяльність колишнього президента Молдови Ігоря Додона скеровувалась інструкціями російських спецслужб.
«Як президент Молдови, він і його партія соціалістів будували виборчі кампанії на тезах про небезпеку захоплення країни іноземцями, – стверджує Торік. – Вони попереджали співгромадян про погрози з боку некомерційних організацій, які одержують фінансування від Заходу. У той самий час сам Додон наполегливо виступав за зближення Молдови з Росією. Але після відходу в 2021 році він очолив нову неурядову організацію «Молдавсько-російський діловий союз», затвердив собі зарплату, яка вдесятеро перевищує його президентський оклад, і повністю перейшов на «зміст» навколокремлівських бізнесменів. Ми виявили шість банківських платежів на загальну суму 300 000 доларів, що надійшли з Росії на рахунок НУО Додона. При цьому майже кожен транш, переведений із Москви, збігався або з антизахідними, або з проросійськими заявами екс-президента Молдови та його соратників».

За словами експерта, працюючи в неурядовому секторі, Додон оточив себе людьми, які щільно працювали з російськими «політтехнологами», і яких влада США включила до списку санкцій за участь в операціях Кремля та спроби втручання в молдавські вибори.

«Приміром, заступником Ігоря Додона до «Молдавсько-російського ділового союзу» з Росії надіслали такого собі Вадима Юрченка, – каже журналіст. – За даними наших джерел, ця людина є співробітником апарату відряджених співробітників ФСБ, тобто 5-го відділу ФСБ РФ. Можна сказати, що Юрченко – людина спецслужб, яка доглядає за Додоном. Коротше, куди не поглянь, у всіх політичних проектах Росії обов’язково проступають вуха спецслужб. Для пострадянської Росії це вже стиль, такий собі «модус операнді», в рамках якого будь-яким більш-менш відповідальним політичним проектом у Росії обов’язково повинні керувати офіцери спецслужб».

Ольга Степанова

Recent Posts

Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи

Згідно з законом про мобілізацію, українці призовного віку мають можливість оновити облікові дані в Центрі надання…

5 хв. ago

Прокляття Морфея. Учені назвали пози сну, які утворюють зморшки на обличчі

Зморшки на нашій шкірі з'являються з низки причин, зокрема внаслідок старіння, впливу сонячних променів, куріння, недостатнього…

8 хв. ago

Хочуть перекласти борги на киян: у Київраді сварять Кличка, бо закриває очі на оборудки Київводоканалу

Повертаючи місту інфраструктуру, ПрАТ "Київводоканал" водночас передає свої борги, а провладні депутати ще й пролобіювали…

13 хв. ago

У РФ під удар потрапили аеродром і НПЗ: подробиці нічної атаки (фото, відео)

У ніч на 19 травня регіони Російської Федерації зазнали масованої атаки із застосуванням тактичних ракет…

33 хв. ago

Європа може вкритися кригою вже скоро: учені прогнозують глобальну кліматичну катастрофу

Світ стрімко наближається до глобальної кліматичної  катастрофи. Вона може статися вже найближчим майбутнім. Найбільше постраждає…

37 хв. ago

Новий закон про мобілізацію в Україні: чи будуть вручати повістки на блокпостах

В Україні не визначено спеціальних місць, де військовозобов’язаним громадянам повинні видавати повістки. А  це означає, що їх…

41 хв. ago