Міжнародна аналітика

Нетаньяху не наважився на рішучий удар по «Хезболлі»

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху відповів відмовою на пропозиції співробітників силових структур завдати нищівного удару по терористичному ліванському руху «Хезболла», щоб запобігти його атакам на ізраїльську територію. Про це повідомила газета The New York Times, пише haggin.az
“Поки Нетаньяху накладав вето на подібні пропозиції”, – зазначається в публікації газети з посиланням на американських чиновників.

Однак, як раніше повідомляло видання, рішення ліванських бойовиків про вступ до конфлікту насамперед залежатиме від подальших дій Ізраїлю. Вказувалося, що незважаючи на високу напруженість у регіоні, Ізраїль та «Хезболла» прагнуть уникнути великого регіонального конфлікту, оскільки обом сторонам є що втрачати.

Але в міру зростання напруженості зростають шанси на те, що одна зі сторін допустить смертельний прорахунок, наприклад, завдавши удару по ненавмисній меті або знищивши більше ворожих сил, ніж планувалося, змусивши протилежну сторону відповісти.

Газета пише, що Ізраїль розглядає «Хезболлу» як свого найгрізнішого супротивника з часів місячної війни у 2006 році, внаслідок якої загинуло понад 1000 ліванців та 165 ізраїльтян. Члени «Хезболли» добре навчені, мають арсенал з десятків тисяч ракет, у тому числі високоточними керованими ракетами, які можуть вражати цілі в глибині ізраїльської території.

Хоча точні можливості «Хезболли» невідомі, аналітики кажуть, що вони суттєво зросли з 2006 року частково тому, що її члени набули досвіду бойових дій із ІДІЛ у Сирії та Іраку.

Видання пише, що арсенал «Хезболли», що включає засоби протиповітряної оборони, робить її набагато небезпечнішим ворогом. “У них є ракети великої дальності, високоточні керовані ракети, добре розвинені кіберможливості”, – сказала Орна Мізрахі, відставний заступник радника Ізраїлю з національної безпеки. Вона зазначила, що це дає «Хезболлі» можливість завдавати «набагато більшої шкоди цивільному населенню» в Ізраїлі.

Протистояння Ізраїлю з палестинською радикальною організацією ХАМАС у секторі Газа буде важким та довгим. Про це заявив прем’єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху за підсумками зустрічі із президентом США Джо Байденом, який прибув до Ізраїлю з візитом.

Звертаючись до Байдена, Нетаньяху наголосив, що уряд його країни, представники якого також були присутні на зустрічі, «єдино і рішуче налаштований на те, щоб призвести Ізраїль до перемоги».

Ольга Степанова

Recent Posts

Нестача сну та постійні походи “на каву” – доріжка до тупості: сенсація від вчених

Кожен із нас хоч раз у житті стикався з ситуацією, коли через переробки, навчання, безсоння…

5 години ago

Названо три найкрасивіші жінки планети: визначали за формулою Леонардо да Вінчі

Експерти проаналізували обличчя зірок шоубізнесу, щоб виявити риси, які найбільше відповідають золотому перетину. У результаті…

5 години ago

Шукають пів трильйона гривень на війну і працівників ТЦК, яких майже 100 тисяч – нардепка

Народна депутатка Мар’яна Безугла вважає, що озвучена потреба у пів трильйона гривень, яких бракує для…

6 години ago

ФОПам в Україні запропонують купити бронь від мобілізації: які варіанти готують

В Україні ще не діє економічне бронювання від мобілізації ні для юросіб, ні для фізосіб-підприємців (ФОП). Тобто "ФОПи поки…

6 години ago

Зловживання на 12 мільйонів: оголосили підозру колишнім нардепу та заступнику міністра енергетики

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили про підозру колишньому народному депутату, колишньому заступнику міністра та…

6 години ago

Мобілізація по-новому: хто отримає право на виїзд за кордон з 1 серпня

На початку кожного місяця на українців, традиційно, чекають різні зміни у тих чи інших сферах…

6 години ago