У Києві продають одну з найнезвичніших, та водночас найсмердючіших закусок Північної Європи. Йдеться про сюрстрьомінг – квашений, або ферментований, оселедець з дуже міцним запахом. В усьому світі він має не славу делікатесу (таким його вважають, власне, лише самі шведи), а радше атракціону на витривалість – витримати сморід з баночки ладен далеко не кожен. Киянам його пропонують за порівняно низькою ціною “від виробника” на спеціальному сайті – цікаво, що ця ціна є навіть меншою, ніж на аналогічних західних майданчиках.
Оголошення про “екстремальний делікатес” із Швеції виставлено у якості реклами на Facebook і таргетовано для киян. Баночки продають, саме як “цікавий експеримент для тих, хто шукає щось нове у світі гастрономії”. Поряд – відео із, власне, експериментами тих, хто пробує “делікатес” (чи бодай відкриває консерву): реакція передбачувано кумедна.
“Сюрстрьомінг ідеально підходить для тих, хто хоче весело провести час у колі друзів, спробувати щось нове, відчути смак справжнього екстриму”, – рекламує продавець свій товар.
Про саму продукцію пишуть небагато – декілька фактів, аби можна було похизуватися знаннями у компанії. Цю страву нібито почали виготовляти “більше за 5 тисяч років тому“, її їдять з вареною картоплею, помідорами, хлібом з маслом, а запивають – хлібом або квасом. Смак є водночас солоним, кислим і гострим, через що виникає блювотний рефлекс (втім, судячи з відео, виникає він ще на етапі відкриття консерви). Цікаво, що кияни, хто вже придбав “делікатес”, вже почали ділитися відеодосвідом куштування риби під рекламним дописом.
Ціна однієї баночки становить 1300 грн “зі знижкою” (замість 1900 грн). Цікаво, що у магазинах самої Швеції та навколишніх країн, де страву також купують “заради приколу”, сюрстрьомінг коштує навіть дорожче, ніж в Україні – ціна починається від 50 доларів за таку саму баночку (або від 2 тис грн).