Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Хто така Анна Скороход: у яких скандалах засвітилася нардепка, яку викрило НАБУ
    • Найдешевші кросовери для сім’ї: топ-10 SUV від експертів
    • Салат із куркою, крекерами та плавленим сиром: рецепт смачної страви
    • Нові дорожні знаки в Україні: у патрульній поліції зробили важливе роз’яснення
    • Іноземці можуть служити в ЗСУ за новими правилами: деталі змін
    • Всім ухилянтам приготуватися: яку інформацію передаватимуть до ТЦК
    • Нові податки для українців: уряд планує ввести податок на посилки вартістю до 150 євро
    • Обшуки у депутатки Скороход: НАБУ та САП повідомили їй про підозру
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Український борщ: найпопулярніші рецепти з різних регіонів країни

    Український борщ: найпопулярніші рецепти з різних регіонів країни

    Романчук МиколаРоманчук Микола14 Вересня 2024, 08:588 Mins Read Кухня
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    14 вересня 2024 року відзначається День українського борщу, який є однією із найпопулярніших українських страв. Навіть 1 липня 2022 року його було внесено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яка потребує негайної охорони. Пропонуємо, найпопулярніші рецепти борщів з різних куточків України.

    Рецепти:

    • Чернігівський борщ
    • Волинський борщ
    • Кримський борщ
    • Полтавський борщ
    • Львівський борщ
    • Київський борщ
    • Галицький борщ
    • Одеський борщ
    • Донецький борщ

    Чернігівський борщ – рецепт

    Інгредієнти:

    • Квасоля – 100 г;
    • Свинина – 500 г;
    • Картопля – 4-5 шт.;
    • Кабачок – 1 шт.;
    • Буряк – 2-3 шт.;
    • Капуста білокачанна;
    • Томати – 2 шт.;
    • Морква, цибуля та корінь петрушки – по 1 шт.;
    • Сметана – 1/2 ст.;
    • Кислі яблука – 2 шт.;
    • Масло солодковершкове – 100 г;
    • Сіль та спеції – на смак.

    Рецепт приготування

    Для початку потрібно зварити бульйон із м’яса. Опісля дістаньте готове м’ясо, а бульйон процідіть (в процесі варіння піну знімати шумівкою). Буряк поріжте соломкою та протушкуйте разом з помідорами. Якщо помідорів немає, то їх можна замінити декількома ложками томатної пасти. Потім у вершковому маслі обсмажте моркву, цибулю, петрушку. Кабачки поріжте кубиками та обсмажте. Квасолю підготуйте заздалегідь, адже вариться вона довго.

    Український борщ: найпопулярніші рецепти з різних регіонів країни фото 1

    Коли бульйон закипить, в каструлю додайте картоплю соломкою і капусту. Варити потрібно хвилин 15-20. Потім додайте кабачки, квасолю і засмажку. Коли борщ буде майже готовим, то додайте свіжі помідори та кислі яблука часточками, приправте його перцем, сіллю, лавровим листом.

    Борщ волинський – рецепт

    Інгредієнти:

    • Буряк – 2 шт.;
    • Білокачанна капуста – 300-400 г;
    • Картопля – приблизно 4-6 шт.;
    • Паста томатна – 110 г;
    • Запашні сушені гриби – 5 шт.;
    • Чорнослив в’ялений – 200 г;
    • Морква, ріпчаста цибуля, корінь петрушки – по 1 шт.;
    • Пшеничне борошно – 15 г;
    • Сіль, цукор, перець, спеції та зелень – на смак.

    Рецепт приготування

    Спочатку промийте та зваріть гриби. Потім почистьте буряк та наріжте його соломкою. Частину буряка протушкуйте в томатній пасті (ложку) з малою кількістю бульйону (приблизно з ополоник) і жиром на вибір. Потім дрібно поріжте цибулю і петрушку, потушкуйте в томаті, що залишився, додавши борошно. У бульйон, що закипів, додайте капусту, попередньо нашатковану, після закипання додайте нарізану картоплю. Залиште борщ поваритися хвилин 10-15.

    Український борщ: найпопулярніші рецепти з різних регіонів країни фото 2

    Поки борщ готується, зваріть чорнослив разом з цукром. Через 15 хвилин після початку варіння картоплі потрібно додати гриби, засмажку і чорнослив з тією масою, де він варився. Сіль і перець додавайте на свій смак. Готуйте борщ ще не більше 10 хвилин.

    Кримський борщ – рецепт

    Інгредієнти:

    • баранина на кістці;
    • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
    • помідор – 1 свіжий або 5−6 в’ялених;
    • червоний перець – 1 шт.;
    • качан кукурудзи
    • айва – 1 шт.;
    • буряк – 1 шт.;
    • білокачанна капуста – 500 г;
    • картопля – 5 шт.;
    • перепелині яйця – 4 шт.;
    • сіль і перець на смак.

    Рецепт приготування

    Спочатку потрібно варити м’ясо на повільному вогні. Потім до нього додати цілими перець, качан кукурудзи, айву. Також додати сіль і цукор. Коли все звариться, дістати з каструлі.

    Український борщ: найпопулярніші рецепти з різних регіонів країни фото 3

    фото: ото: KamranAydinov/Freepik

    Моркву, цибулю, буряк нарізати й посмажити з сіллю та цукром. Тушковані овочі, картоплю та нашинковану капусту відправляємо в каструлю з бульйоном. Варимо борщ до готовності на повільному вогні

    Полтавський борщ – рецепт

    Інгредієнти:

    • М’ясо птиці (на вибір курка, качка чи гуска) – 600 г;
    • Сало – 50 г;
    • Картопля – 3 шт.;
    • Білокачанна капуста;
    • Морква, ріпчаста цибуля, буряк та корінь петрушки – по 1 шт.;
    • Гречане борошно – 1 ст.;
    • Сметана 20% – 1/2 ст.;
    • Вода – 3 л;
    • Пюре з томатів – 2 ст. ложки;
    • Паста томатна;
    • Масло вершкове – 50 г;
    • Часник – 1 головка;
    • Столовий оцет 3% – 1 ст. ложка;
    • Куряче яйце – 1 шт.;
    • Сіль, трави, спеції та прянощі – на свій смак.

    Рецепт приготування

    Спочатку потрібно зварити бульйон з курятини. Після приготування м’ясо треба витягнути та звільнити від кісток. Засмажку готувати за класичним рецептом. Буряк виварити до білого кольору. Робити це треба, не прикриваючи кришкою, в іншому випадку у борщу з’явиться сильний буряковий запах.

    Український борщ: найпопулярніші рецепти з різних регіонів країни фото 4

    Згодом зробіть тісто для галушок. Для цього потрібна склянка окропу, в якому розведено столову ложку гречаного борошна. Додайте яйце, а також всю іншу муку. Тісто замішайте до консистенції густої сметани. Потім тісто набирайте чайною ложкою, опускайте в окріп, попередньо підсолений. Варяться галушки доки не почнуть спливати. За 10-15 хвилин до повної готовності приправте борщ галушками, а перед подачею в тарілку додайте м’ясо птиці та присипте зеленню.

    Львівський борщ – рецепт

    Інгредієнти:

    • Кістки мозкові – 1 кг;
    • Сосиски – 3 шт.;
    • Сало свинини – 50 г;
    • Картопля – 5 шт.;
    • Морква – 1 шт.;
    • Буряк та ріпчаста цибуля – по 2 шт.;
    • Оцет столовий 3% – 2 ст. ложки;
    • Паста томатна – 2 ст. ложки;
    • Цукор – 2 ч. ложка;
    • Сіль, спеції, прянощі та зелень – на смак.

    Рецепт приготування

    З мозкових кісток спочатку потрібно зварити бульйон. Згодом окремо відваріть буряк, до напівготовності, вийміть і очистьте. Наріжте його соломкою, протушкуйте на салі з додаванням пасти томатної і оцту, приблизно хвилин 20-30. Сало можна замінити вершковим маслом. Якщо засмажка буде надмірно густа, можна злегка розбавити її бульйоном.

    Український борщ: найпопулярніші рецепти з різних регіонів країни фото 5

    Потім натріть моркву, дрібно пошинкуйте петрушку, цибулю наріжте дрібно. Засмажте все це до повної готовності. Додайте в бульйон порізану картоплю, буряк, засмажку, прянощі і цукор на ваш смак. Окремо підсмажте сосиски, які нарізані кружальцями. Додайте їх в готовий борщ.

    Борщ київський – рецепт

    Інгредієнти:

    • Капуста білокачанна – невеличка головка;
    • Баранина та яловичина – по 150 г;
    • Шпик – 50 г;
    • Мочені яблука – 2 шт.;
    • Квасоля;
    • Картопля – 5 шт.;
    • Буряк та морква – по 1 шт.;
    • Ріпчаста цибуля – 2 шт.;
    • Свіжі томати – 5 шт.;
    • Квас буряковий – 2,5 ст.;
    • Петрушка та селера;
    • Пряжене вершкове масло – 2 ст. ложки;
    • Сіль, лавровий лист, перець (гострий або духмяний), зелень – на смак.

    Рецепт приготування

    Спочатку залийте буряковим квасом яловичину і зваріть її. Наріжте помідори, продавіть їх через сито, протріть з топленим маслом. Потім варто протушкувати буряк, порізаний дрібною соломкою, з бараниною, яка теж дрібно нарізана. Смажте цибулю, селеру, петрушку – нарізані також соломкою.

    Український борщ: найпопулярніші рецепти з різних регіонів країни фото 6

    Коли бульйон закипів, додайте в нього картоплю кубиками і капусту соломкою. Дайте поваритися 10 хвилин. Потім додайте пасеровані корінці, баранину з буряком, протерті з маслом помідори. До них же – мочені яблука, порізані часточками, попередньо зварену квасолю.

    Спосіб приготування квасу бурякового: буряк наріжте шматками, покладіть в кип’ячену холодну воду, посудину поставте в будь-яке тепле місце. Переставте через кілька годин у місце прохолодне – хвилин на 10-15. У міру використання рідини можна доливати в квас ще кілька разів кип’ячену воду. На два л води приблизно йде один кг буряка.

    Галицький борщ – рецепт

    Інгредієнти:

    • Вода близько – 2 л;
    • Картопля – 400 г;
    • Капуста білокачанна – 300 г;
    • Цибуля ріпчаста, морква, буряк та корінь петрушки – по 1 шт.;
    • Буряковий квас – 500 мл;
    • Томатне пюре чи паста – 3 ст. ложки;
    • Борошно пшеничне – 1 ч. ложка;
    • Вершкове масло – 2 ст. ложки;
    • Рослинна олія;
    • Сіль, улюблені спеції та трави – на смак.

    Рецепт приготування

    Спочатку наріжте кубиками картоплю, буряк і капусту – соломкою. Потім посмажте буряк з невеликою кількістю томатної пасти (дві столових ложки), додайте буряковий квас. Соломкою нашаткуйте петрушку і моркву, кубиками підготуйте цибулю. Все це пасеруйте в маслі, борошно – у вершковому.

    Додайте в киплячу воду капусту, при повторному кипінні – картоплю, залиште поваритися хвилин 20. Після чого додайте все, що приготували попередньо – буряк (тушкований), засмажку, борошно пастеризоване і додайте спеції. Прокип’ячений буряковий квас вливаєте за 10-15 хвилин до повної готовності страви.

    Український борщ: найпопулярніші рецепти з різних регіонів країни фото 7

    Спосіб приготування квасу бурякового: буряк наріжте шматками, покладіть в кип’ячену холодну воду, посудину поставте в будь-яке тепле місце. Переставте через кілька годин у місце прохолодне – хвилин на 10-15. У міру використання рідини можна доливати в квас ще кілька разів кип’ячену воду. На два л води приблизно йде один кг буряка.

    Борщ одеський – рецепт

    Інгредієнти:

    • Риба бички свіжі
    • Капуста білокачанна;
    • Картопля – 3-4 шт.;
    • Буряк – 2 шт.;
    • Квасоля – 1 ст.;
    • Морква, ріпчаста цибуля, корінь петрушки – по 1 шт.;
    • Борошно пшеничне для обсмажування бичків;
    • Олія соняшникова;
    • Чорний перець горошком – 5-6 шт.;
    • Сіль, прянощі, спеції, цукор – на свій смак.

    Рецепт приготування

    Спочатку приготуйте пісний класичний борщ. Квасолю заздалегідь замочіть в холодній воді, так вона звариться швидше. Потім почистьте бички: випатрати, очистити від луски (у дрібної рибки луску чистити не обов’язково).

    Український борщ: найпопулярніші рецепти з різних регіонів країни фото 8

    Якщо риба велика – розріжте кожну навпіл та смажте на пательні до готовності, додайте в борщ хвилин за 10-15 до закінчення приготування борщу. Страві потрібно приблизно 1,5 години настоятися після приготування.

    Борщ донецький – рецепт

    Інгредієнти:

    • Суповий набір (свинина або яловичина) – близько 1 кг;
    • Капуста білокачанна – 1 шт.;
    • Картопля – 5-6 шт.;
    • Квасоля – 1 ст. ложка;
    • Буряк – 1 шт.;
    • Морква та цибуля – 1-2 шт.;
    • Часник – 4 зубчики;
    • Кільки (бички) в томаті або консервована риба у власному соку з додаванням олії та приблизно 100 г пасти томатної;
    • Зелена цибуля;
    • Перець чорний горошком – 5-7 шт.;
    • Сіль, перець, зелень та спеції – на смак.

    Рецепт приготування

    Якщо ж борщ хочеться наваристий, то вам потрібно використовувати м’ясо та рибу. У готовий бульйон додайте попередньо вимочену квасолю, нарізану великими шматками картоплю. По готовності картоплі – хвилин через 15-20 – додайте в борщ шатковану капусту. Натерті моркву і буряк, кубиками порізану цибулю зажарте, на соняшниковій олії. Борщ варіть, поки не будуть готові квасоля і капуста. Після чого додайте рибні консерви і ще хвилин п`ять варіть. Борщ вимикаєте, додаєте в нього зелень і спеції за власніми вподобаннями і залишаєте на півгодини-годину, настоятися.

    Український борщ: найпопулярніші рецепти з різних регіонів країни фото 9

    Наріжте дрібною соломкою овочі (можете натерти їх на крупній тертці), капусту нашаткуйте і варіть все разом. Коли інгредієнти приготуються, в бульйон додайте консерви та приправте спеціями. Також можна використовувати консервовану в олії (або у власному соку) рибу, але до неї буде необхідно зробити засмажку – з овочів разом з пастою томатною, доданої під кінець приготування.

    Смачні домашні страви, оригінальні рецепти, поради шеф-кухарів і секрети приготування з простих інгредієнтів. Готуйте разом із нами — натхнення для вашої кухні шукайте в розділі «Кухня».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    рецепт український борщ
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Хто така Анна Скороход: у яких скандалах засвітилася нардепка, яку викрило НАБУ

    21:24

    Найдешевші кросовери для сім’ї: топ-10 SUV від експертів

    21:16

    Салат із куркою, крекерами та плавленим сиром: рецепт смачної страви

    21:13

    Нові дорожні знаки в Україні: у патрульній поліції зробили важливе роз’яснення

    21:10

    Іноземці можуть служити в ЗСУ за новими правилами: деталі змін

    21:07

    Всім ухилянтам приготуватися: яку інформацію передаватимуть до ТЦК

    21:03

    Нові податки для українців: уряд планує ввести податок на посилки вартістю до 150 євро

    21:01

    Обшуки у депутатки Скороход: НАБУ та САП повідомили їй про підозру

    20:57

    Путіністку Маргариту Симоньян включили до списку 25 найвпливовіших людей світу за версією Financial Times

    20:54

    Святий Миколай прибув в Україну через пункт «Рава-Руська»

    20:42
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.