Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Крилаті ракети над Україною та балістика: Повітряні сили попередили про небезпеку
    • Сповільнення Землі змінило історію життя: як подовження дня дало старт появі кисню
    • Українських біженців попередили про подвійні податки за кордоном: що чекає на наших земляків
    • Новий штам грипу атакує: лікарі попереджають про небезпечні симптоми
    • Низька явка може поставити “воєнні” вибори під сумнів, – голова ЦВК
    • 2026 рік може стати ще гіршим: чому на Заході вже малюють фатальний сценарій
    • США теж хочуть купити: у Данії зухвало відреагував на територіальні посягання Трампа
    • “Онлайн голосування – це подарунок росіянам”: в “Опорі” розкритикували пропозиції щодо виборів
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Перевірка шаурми довела обман: ви їсте не те, що вам здається

    Перевірка шаурми довела обман: ви їсте не те, що вам здається

    Ткаченко ВалентинаТкаченко Валентина05 Листопада 2024, 13:593 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Польські вчені вивчили інгредієнти донер кебабів, що продаються в різних точках громадського харчування, і отримали невтішні результати. Дослідження, проведене Вроцлавським університетом природничих і біологічних наук, вивчило м’ясо з 35 точок громадського харчування, які пропонують донер кебаби. І тільки 28% зразків дійсно були тим м’ясом, за яке їх видавали.

    Дослідження, проведене у 2022 році Вроцлавським університетом наук про навколишнє середовище і життя в Польщі, провело генетичний аналіз 35 зразків м’яса для кебабу, куплених у десятках ресторанів і продуктових крамниць (4 з Німеччини та 31 з Польщі), пише IFLScience.

    Використовуючи метод ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція), вони перевірили м’ясо на наявність чотирьох різних видів тварин: вівці, курки, корови і свині. Дослідників виявили, що тільки 28% зразків відповідали рекламованому м’ясу, тоді як 60% містили або незадекларовані види м’яса, або заміну на дешевше м’ясо, наприклад, курятину замість ягнятини. Багато з імовірних баранячих шашликів були напхані куркою та/або яловичиною. Деякі баранячі шашлики взагалі не містили баранини, а тільки яловичину та/або курку. Три баранячих шашлики містили навіть свинину. Цікаво, що курячі шашлики здебільшого відповідали своїм етикеткам, хоча один зразок також містив яловичину.

    Пам’ятайте, що зразки в польському дослідженні не є репрезентативними для кожного кебаба на планеті Земля, вони просто показують невелику вибірку кебабних у Польщі та Німеччині. Однак подібні аналізи в інших країнах вказують на схожі проблеми і в Україні. Тому, можливо, на щастя, що наша країна не увійшла до цього дослідження.

    А ось Велика Британія потрапила під роздачу у 2009 році: під час британського дослідження 76 рад по всій Великій Британії перевірили 494 шашлики на вміст м’яса, маркування та харчову цінність. Близько 40% зразків неправильно маркували м’ясо, присутнє в кебабі, причому до 35% етикеток вказували інші види м’яса, ніж ті, які фактично містилися в кебабі. Шість кебабів навіть дали позитивний результат на свинину, хоча вона не була заявлена як інгредієнт. Дослідження також виявило високий вміст калорій, жирів і солі в деяких із цих кебабів, причому одна порція містила майже цілоденну норму калорій і насичених жирів. 

    Перш ніж шанувальники кебаба почнуть коментувати, слід зазначити, що ці дослідження насамперед зосереджені на донер-кебабах, як їх називають у Європі: популярному турецькому “фастфуді”, що готується з м’яса, приготованого на вертикальному рожні, що обертається, інколи його зловісно називають “слоновою ногою”. У США іноді доступні схожі форми м’ясного коржа, звані гіро або шаурмою, а в різних частинах світу існують й інші назви.

    Хоча ці дані можуть викликати занепокоєння, важливо не судити про всі заклади за цими результатами. Якість і справжність м’яса може дуже сильно відрізнятися, і багато відомих ресторанів пропонують високоякісні варіанти. Як і завжди з хорошою їжею, якість, прозорість і простежуваність є ключовими факторами для довіри споживачів.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    вчені громадське харчування шаурма
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Крилаті ракети над Україною та балістика: Повітряні сили попередили про небезпеку

    01:44

    Сповільнення Землі змінило історію життя: як подовження дня дало старт появі кисню

    00:57

    Українських біженців попередили про подвійні податки за кордоном: що чекає на наших земляків

    00:46

    Новий штам грипу атакує: лікарі попереджають про небезпечні симптоми

    00:38

    Низька явка може поставити “воєнні” вибори під сумнів, – голова ЦВК

    00:31

    2026 рік може стати ще гіршим: чому на Заході вже малюють фатальний сценарій

    00:22

    США теж хочуть купити: у Данії зухвало відреагував на територіальні посягання Трампа

    00:13

    “Онлайн голосування – це подарунок росіянам”: в “Опорі” розкритикували пропозиції щодо виборів

    00:05
    26 Грудня

    «Там ховається трильйон гривень»: у Раді сказали, де взяти гроші на підвищення виплат військовим

    23:54

    Незаконний перетин кордону: чи може ухилянт втратити право на спадщину

    23:45
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.