Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • День святого Миколая: заборони та прикмети, які варто знати
    • Штрафи ТЦК: юристи попередили про обов’язкову процедуру після сплати
    • Пришвидши Wi‑Fi за 5 хвилин: прості лайфхаки, про які мовчать провайдери
    • Зима наступає: синоптики попередили про різке зниження температури
    • Не вірите міфам про жінок-водіїв? Ось реальні цифри
    • Модний шок сезону: головний тренд зими повертається після 20 років забуття
    • Медики розкрили, в якій позі спати найкорисніше — а яку варто забути назавжди
    • Комунальники “мухлюють” з платіжками: як не платити зайвого
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Лікарі пояснили, чому небезпечно розігрівати рис повторно

    Лікарі пояснили, чому небезпечно розігрівати рис повторно

    Ткаченко ВалентинаТкаченко Валентина01 Вересня 2025, 22:261 Min Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Якщо варений рис залишається стояти при кімнатній температурі занадто довго, бактерія Bacillus cereus в ньому виробляє термостійкі токсини. В результаті ви буквально можете отруїтися рисом при повторному його розігріванні.

    Сирий рис часто містить бактерію Bacillus cereus. Вона утворює спори, які витримують нагрівання і приготування їжі. За словами Дженніфер Дж. Куінлан, доктора філософії, мікробіолога харчових продуктів і професора кафедри нутриціології Університету Дрекселя у Філадельфії, високі температури можуть «розбудити» ці спори. Коли варений рис зберігається при кімнатній температурі, активовані спори можуть прорости і виробляти термостійкі токсини. Тому повторно розігрівати рис небезпечно, якщо він кілька годин перебував у кімнаті, а не в холодильнику.

    Найкраще вживати рис відразу після його приготування або швидко охолодити його до -15,5 градусів за Цельсієм або нижче. У цьому випадку його можна буде з’їсти протягом декількох днів: зазвичай це чотири доби.

    Матеріали новинного характеру не можна прирівнювати до призначення лікаря. Перед прийняттям рішення проконсультуйтеся з фахівцем.

    Джерело: Verywell Health

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    лікарі
    Останні новини
    Сьогодні

    День святого Миколая: заборони та прикмети, які варто знати

    09:46

    Штрафи ТЦК: юристи попередили про обов’язкову процедуру після сплати

    09:40

    Пришвидши Wi‑Fi за 5 хвилин: прості лайфхаки, про які мовчать провайдери

    09:39

    Зима наступає: синоптики попередили про різке зниження температури

    09:25

    Не вірите міфам про жінок-водіїв? Ось реальні цифри

    09:13

    Модний шок сезону: головний тренд зими повертається після 20 років забуття

    09:00

    Медики розкрили, в якій позі спати найкорисніше — а яку варто забути назавжди

    08:48

    Комунальники “мухлюють” з платіжками: як не платити зайвого

    08:43

    Кремль запускає нову провокацію: поляків хочуть стравити з українцями

    08:38

    Найдивніші звички диктаторів: від любові до магії вуду до одержимості знаменитостями

    08:33
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.