Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Подорожуй безкоштовно: УЗ запускає нові умови видачі квитків — що треба знати
    • Масштабна пожежа: дрони влучили у порт Темрюка — паливо палає стіною вогню
    • Британія розморожує мільярди РФ: гроші підуть Україні
    • 2051 рік може стати критичним: що станеться з населенням України
    • Що подарувати на Святого Миколая 2025: найкращі ідеї під подушку для дітей та дорослих
    • ПФУ завітає в гості до кожного: нові правила призначення соціальної допомоги
    • Мобілізація чоловіків 50+: що реально чекає на українців після 1 грудня
    • Люди масово позбуваються сонячних панелей: експерти пояснили, що сталося
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Чи можна їсти авокадо, якщо воно потемніло: поради експертів

    Чи можна їсти авокадо, якщо воно потемніло: поради експертів

    Ткаченко ВалентинаТкаченко Валентина24 Жовтня 2025, 19:322 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Якщо ви коли-небудь розрізали авокадо, очікуючи побачити яскраво-зелений мʼякуш, але замість цього виявили коричневу, то, швидше за все, запитували, чи можна його їсти. Про це пише verywell health. 

    Зазначається, що авокадо стає коричневим через природний процес, який називається окисленням. Коли фермент поліфенолоксидаза у фрукті контактує з повітрям, він викликає хімічну реакцію, внаслідок чого утворюється меланін – та сама сполука, яка відповідає за пігментацію шкіри. Тому через це поверхня фрукта темніє.

    “Окислення змінює не тільки колір. Воно також може змінити смак, зробивши авокадо більш гірким. Однак це впливає тільки на частини, що контактують з повітрям. Якщо деякі ділянки все ще зелені, не потрібно викидати весь плід – просто відріжте коричневу частину, якщо хочете”, – радять у матеріалі.

    Зазвичай різниця у смаку непомітна, особливо якщо ви змішуєте авокадо з гуакамоле або іншими інгредієнтами.  

    “Ви можете уповільнити окислення, залишивши кісточку, не розминаючи авокадо, щільно закривши його в герметичному контейнері та поставивши в холодильник. Додавання трохи лимонного, лаймового, ананасового соку або навіть кокосової води також може допомогти зберегти його колір”, – запевняють експерти.

    Водночас, за словами фахівців, коричневе авокадо не обовʼязково має бути небезпечним для вживання, проте є ознаки того, що воно зіпсувалося. Зокрема якщо воно дуже мʼяке або пошкоджене, чорне всередині, має кислий запах або смак, або навіть має цвіль, то краще його викинути. 

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    авокадо їжа
    Останні новини
    Сьогодні

    Подорожуй безкоштовно: УЗ запускає нові умови видачі квитків — що треба знати

    07:48

    Масштабна пожежа: дрони влучили у порт Темрюка — паливо палає стіною вогню

    07:36

    Британія розморожує мільярди РФ: гроші підуть Україні

    07:22

    2051 рік може стати критичним: що станеться з населенням України

    07:10
    04 Грудня

    Що подарувати на Святого Миколая 2025: найкращі ідеї під подушку для дітей та дорослих

    21:33

    ПФУ завітає в гості до кожного: нові правила призначення соціальної допомоги

    21:29

    Мобілізація чоловіків 50+: що реально чекає на українців після 1 грудня

    21:27

    Люди масово позбуваються сонячних панелей: експерти пояснили, що сталося

    21:25

    Маск показав, чому навчився його гуманоїдний робот Optimus за останні 2,5 роки

    21:23

    Родина Трампа різко втратила мільярд доларів на криптовалюті: що каже син президента

    21:10
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.