Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Чим небезпечна звичка гризти нігті та як її позбутися
    • Водіїв за свинарник на робочому місця будуть карати
    • Тисяча Зеленського: як отримати гроші та де можна їх витратити
    • Перекази загрожують величезними штрафами: за кого податкова візьметься в першу чергу
    • Операція “Президент”: Орбан готує план збереження влади на випадок поразки на виборах
    • “Він носій інформації”: Коломойський в суді розповів нові подробиці нібито замаху на Міндіча в Ізраїлі
    • Як вивести бруд із замшевого взуття бюджетними способами: прості поради, які працюють
    • Чорний шоколад може уповільнювати старіння: вчені виявили ключову хімічну речовину
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Чорний шоколад може уповільнювати старіння: вчені виявили ключову хімічну речовину

    Чорний шоколад може уповільнювати старіння: вчені виявили ключову хімічну речовину

    Дмитрук АндрійДмитрук Андрій11 Грудня 2025, 23:453 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Нове дослідження показало, що вживання чорного шоколаду може допомогти прожити довше, пише Daily Mail.

    В статті вказується, що какао – основний інгредієнт чорного шоколаду – містить теобромін, ключову сполуку, що природним чином виробляється рослинами. 

    Нові дослідження показали, що ця сполука зменшує біологічний вік – показник того, скільки пошкоджень накопичили клітини людини з часом.

    Видання додає, що хоча експерти ще не до кінця впевнені, як саме теобромін має такий антивіковий ефект, поїдання солодкого адвент-календаря цього Різдва, можливо, не дасть бажаного результату. 

    Все через те, що теобромін, який надає несолодкому шоколаду гіркий смак, міститься у значних кількостях лише в шоколаді з високим вмістом какао. 

    Видання пояснює, що навіть чорний шоколад може мати високий вміст жиру і цукру, тому його варто вживати в помірних кількостях в рамках збалансованого харчування.

    “Ми не говоримо, що люди повинні їсти більше чорного шоколаду. Але це дослідження може допомогти нам зрозуміти, як повсякденні продукти харчування можуть містити підказки для здоровішого і довшого життя”, – сказала авторка дослідження, професорка епігеноміки в Кінгс-Коледжі Лондона Джордана Белл.

    В матеріалі розповідається, що в рамках дослідження вчені проаналізували дані про стан здоров’я осіб з двох когорт – 509 осіб з TwinsUK (британський епідеміологічний та геномний ресурс, – прим. ред) і 1160 осіб з німецької KORA (Спільні дослідження в галузі охорони здоров’я в регіоні Аугсбурга, – прим. ред). 

    Зазначається, що ці 1669 осіб мали середній вік 60 років і були загалом здоровими, тобто, їх не відбирали за певними захворюваннями. 

    Для оцінки біологічного віку команда зосередилася на хімічних змінах у ДНК і довжині теломерів – захисних капсул на кінцях хромосом. Теломери запобігають розплутуванню та пошкодженню генетичного матеріалу. Зокрема, коротші теломери пов’язані зі старінням та віковими захворюваннями. 

    Як показали результати дослідження, люди з вищим рівнем теоброміну в крові мали біологічний вік, нижчий за їхній фактичний, тобто, “хронічний” вік. Після перевірки, чи інші метаболіти в какао та каві мають подібний зв’язок, вони виявили, що цей ефект, здається, є специфічним для теоброміну. 

    Цей важливий алкалоїд, що є токсичним для собак, пов’язують із корисними для здоров’я людей властивостями, такими як зниження ризику серцевих захворювань. 

    Він знижує артеріальний тиск, сприяє метаболізму жирів, покращує кровообіг, посилює когнітивні функції та бореться з віковим когнітивним спадом.

    “Теобромін, широко вживаний харчовий алкалоїд, що отримується з какао, пов’язують із подовженням тривалості життя модельних організмів та користю для здоров’я людини. Тут ми повідомляємо про значний зв’язок між рівнем теоброміну в крові та уповільненням епігенетичного старіння у двох незалежних популяційних когортах”, – йдеться в заяві команди науковців.

    Проте вчені поки що не впевнені, чи цей ефект властивий виключно теоброміну, чи теобромін може взаємодіяти з іншими сполуками в чорному шоколаді, такими як поліфеноли, які, як відомо, мають корисний вплив на здоров’я людини. 

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    чорний шоколад
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Чим небезпечна звичка гризти нігті та як її позбутися

    00:46

    Водіїв за свинарник на робочому місця будуть карати

    00:38

    Тисяча Зеленського: як отримати гроші та де можна їх витратити

    00:31

    Перекази загрожують величезними штрафами: за кого податкова візьметься в першу чергу

    00:22

    Операція “Президент”: Орбан готує план збереження влади на випадок поразки на виборах

    00:13

    “Він носій інформації”: Коломойський в суді розповів нові подробиці нібито замаху на Міндіча в Ізраїлі

    00:05
    11 Грудня

    Як вивести бруд із замшевого взуття бюджетними способами: прості поради, які працюють

    23:54

    Чорний шоколад може уповільнювати старіння: вчені виявили ключову хімічну речовину

    23:45

    Прихований цукор: 9 продуктів, у яких його більше, ніж у колі

    23:37

    Головний тренд сезону: експерти розповіли, яка сумка стане хітом зими-2026

    23:30
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.