Ранкова чашка кави може не лише зробити вас активними на цілий день, але й дати поштовх корисним мікробам, які живуть у вашій травній системі. За результатами досліджень, існують докази того, що еспресо може позитивно впливати на мікробіом (бактерії кишківника), завдяки чому покращується загальний стан здоров’я, пише The Telegraph.
“Мікробіом складається з легіонів видів “корисних бактерій”, які працюють колективно та індивідуально для покращення нашого здоров’я. Ці мікроби все частіше виявляються корисними для нашого метаболічного здоров’я, контролю ваги та психічного здоров’я. Кава містить кілька сполук, які діють як пребіотики, а це означає, що вони живлять пробіотичні корисні бактерії, забезпечуючи їх поживними речовинами, необхідними для росту і функціонування”, – пояснила зареєстрований дієтолог і практикуючий лікар функціональної медицини Нікола Шубрук.
За її словами, вплив кави на мікрофлору кишківника має двозначний характер. По-перше, кофеїн сам по собі працює як стимулятор, збільшуючи кількість корисних бактерій у кишківнику.
“Чим більша різноманітність у вашій травній системі, тим краще”, – підкреслила Шубрук.
Дослідження 2023 року, опубліковане в журналі Nutrients, займалося вивченням зв’язку між кофеїном, споживанням кави та мікробіомом товстої кишки. Результати свідчать про те, що багатство мікробіому було вищим у тих, хто регулярно п’є каву, у них збільшилася кількість корисних типів алістерій і фекальних бактерій (вважається, що вони мають профілактичний ефект проти фіброзу печінки і серцево-судинних захворювань), а також знизився рівень шкідливої кишкової палички, яка спричиняє проблеми з кишківником.
Також у каві є корисні речовини – поліфеноли, тобто категорія сполук, які містяться в рослинних продуктах, таких як фрукти, овочі, зелень, спеції, чай, темний шоколад та вино.
Крім того, дослідження показали, що кофеїн корисний для кишківника, адже стимулює роботу товстої кишки і приводить до регулярного випорожнення кишківника. Одне дослідження 1990 показало, що люди, які пили каву, як правило, відчували потребу в туалеті через 30 хвилин після випитої чашки.
Водночас експерти наголошують на тому, що чорна кава є кориснішою, ніж капучино, лате та флет-вайт.
“Доведено, що молоко перешкоджає засвоєнню поліфенолів. Додавання тонни вершків або цукру перетворює каву на десерт. Цукор завдасть більше шкоди рівня цукру в крові, ніж користі від кави”, – зауважила мікробіолог з Польського інституту біохімії та біофізики у Варшаві, яка розробила інструмент “здорової кави” для компанії Omni Calculator Юлія Копчинська.
Однак варто пам’ятати про вміст кофеїну у вашому напої.
“Хоча кава корисна, не всі можуть засвоювати її так само ефективно”, – пояснила Шубрук.
Копчинська також погодилася з цим.
“Максимальна рекомендована кількість кофеїну – 400 мг на день. Все, що перевищує 600 мг, пов’язане з безсонням і високим кров’яним тиском”, – попередила експерт.