Вчені продовжують споювати народ: кажуть – це корисно, але ось чим треба закушувати

Часто кажуть, що споживання вина від легкого до помірного як частина здорової дієти корисне для нашого серця. Але скільки це склянок – тепер вчені можуть відповісти. Це пляшка вина на тиждень – у поєднанні з оливковою олією, овочами, рибою та морепродуктами, горіхами й яйцями, пише SCMP. Проте не варто забувати, що надмірна кількість вина і будь-якого іншого алкоголю є шкідливими для всього організму. 

В новому дослідженні вчені вимірювали так звану винну кислоту в сечі піддослідних, аби результати були максимально точними. Учасників було 1232, всі вони надали зразки сечі на початку дослідження та через рік. Після п’яти років спостереження зареєстрували 685 випадків інфарктів, інсультів та навіть смерті.

При цьоиу вони частіше траплялися у тих, хто взагалі не пив вино. Люди, які випивали від трьох до 12 келихів вина щомісяця, мали на 38% менший ризик серцево-судинних захворювань. А ті, хто випивав від 12 до 35 келихів вина щомісяця, мали на 50% менший ризик. 

“Споживання вина від легкого до помірного, виміряного за допомогою об’єктивного біомаркера – винної кислоти, було перспективно пов’язане з нижчим рівнем хвороб серця”, – йшлося у висновку дослідження. 

Але вживання більшої кількості алкоголю знижуло користь для здоров’я серця. Помірне споживання вина для жінок завжди повинно бути вдвічі менше, ніж для чоловіків, і його слід вживати під час їжі. Отже, не більше пляшки вина на тиждень або, щонайбільше, 10 одиниць алкоголю.

“Ми виявили набагато більший захисний ефект вина, ніж той, який спостерігався в інших дослідженнях. Зменшення ризику на 50% набагато вище, ніж можна досягти за допомогою деяких препаратів, таких як статини. Це дослідження вивчає важливість помірного споживання вина в рамках здорового харчування”, – пояснили вчені.

Ще одне ключове питання полягає в тому, у якому віці помірне споживання вина можна вважати прийнятним – дослідження показують, що захисний ефект споживання вина спостерігається, починаючи з 35-40 років.

Дослідження проводилося за участю людей, які також дотримувались здорової для серця дієти. Тож, можливо, користь для здоров’я келиха вина помітна лише тоді, коли його п’ють разом із тарілкою середземноморської їжі.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Маск перетворює теорії змови на державну політику – ЗМІ

З того часу як він придбав Twitter у 2022 році, Ілон Маск розважає своїх прихильників…

2 хв. ago

У світі може різко збільшитися кількість ядерних держав: яка причина

Політика президента США Дональда Трампа щодо відмови від надання гарантій безпеки може спровокувати ефект доміно,…

10 хв. ago

Як виростити спаржу: блогерка поділилася секретами правильного садіння

Спаржа - це смачна багаторічна рослина і якщо ви думаєте, що вирощувати спаржу дуже складно,…

19 хв. ago

Невдала операція: термінали ПриватБанку “привласнюють” гроші українців

Термінали ПриватБанк "привласнюють" досить великі суми, коли клієнти намагаються внести гроші на свій картковий рахунок.…

28 хв. ago

Абсурд по-українськи: Верховна Рада може створити легальний механізм для корупційних схем

В Україні знову розгоряється суперечка щодо контролю за статками посадовців. Верховна Рада готується розглянути правки…

36 хв. ago

Німеччина відмовляє у в’їзді українським біженцям з Польщі

Більшість іноземців, яким Німеччина відмовляє у в’їзді, є біженцями з України, свідчать статистичні дані. За…

43 хв. ago