Вчені продовжують споювати народ: кажуть – це корисно, але ось чим треба закушувати

Часто кажуть, що споживання вина від легкого до помірного як частина здорової дієти корисне для нашого серця. Але скільки це склянок – тепер вчені можуть відповісти. Це пляшка вина на тиждень – у поєднанні з оливковою олією, овочами, рибою та морепродуктами, горіхами й яйцями, пише SCMP. Проте не варто забувати, що надмірна кількість вина і будь-якого іншого алкоголю є шкідливими для всього організму. 

В новому дослідженні вчені вимірювали так звану винну кислоту в сечі піддослідних, аби результати були максимально точними. Учасників було 1232, всі вони надали зразки сечі на початку дослідження та через рік. Після п’яти років спостереження зареєстрували 685 випадків інфарктів, інсультів та навіть смерті.

При цьоиу вони частіше траплялися у тих, хто взагалі не пив вино. Люди, які випивали від трьох до 12 келихів вина щомісяця, мали на 38% менший ризик серцево-судинних захворювань. А ті, хто випивав від 12 до 35 келихів вина щомісяця, мали на 50% менший ризик. 

“Споживання вина від легкого до помірного, виміряного за допомогою об’єктивного біомаркера – винної кислоти, було перспективно пов’язане з нижчим рівнем хвороб серця”, – йшлося у висновку дослідження. 

Але вживання більшої кількості алкоголю знижуло користь для здоров’я серця. Помірне споживання вина для жінок завжди повинно бути вдвічі менше, ніж для чоловіків, і його слід вживати під час їжі. Отже, не більше пляшки вина на тиждень або, щонайбільше, 10 одиниць алкоголю.

“Ми виявили набагато більший захисний ефект вина, ніж той, який спостерігався в інших дослідженнях. Зменшення ризику на 50% набагато вище, ніж можна досягти за допомогою деяких препаратів, таких як статини. Це дослідження вивчає важливість помірного споживання вина в рамках здорового харчування”, – пояснили вчені.

Ще одне ключове питання полягає в тому, у якому віці помірне споживання вина можна вважати прийнятним – дослідження показують, що захисний ефект споживання вина спостерігається, починаючи з 35-40 років.

Дослідження проводилося за участю людей, які також дотримувались здорової для серця дієти. Тож, можливо, користь для здоров’я келиха вина помітна лише тоді, коли його п’ють разом із тарілкою середземноморської їжі.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Україна 100 років тому була більшою: подивіться карти і порівняйте з кордонами 1991 року

У Львові благодійний фонд "Україна — Русь" випустив карту "Соборна Україна", в якій стверджується, що…

4 години ago

Мобілізації не уникнути: хто може збирати рюкзаки

Українцям надали важливі роз'яснення щодо мобілізації в умовах воєнного стану. Згідно із законодавством, усі чоловіки…

4 години ago

Розчарування року: Девід Бекхем не отримав бажаного звання від короля Чарльза

Девіду Бекхему не вдалося отримати лицарське звання від короля Чарльза  У понеділок увечері було оголошено…

4 години ago

Долар, енергетика та ШІ: у які активи буде вигідно вкладати гроші у 2025 році

На світових фінансових ринках уже формують тренди, які можуть визначити динаміку активів у 2025 році.…

4 години ago

Демографія України сиплеться: батьки вивозять хлопчиків до досягнення 18-річчя

В Україні зростає кількість випадків, коли батьки намагаються вивезти за кордон своїх синів, які ще…

4 години ago

Чому в аеропорту в Південній Кореї була бетонна стіна, в яку врізався літак

Трагічна авіакатастрофа в міжнародному аеропорту Муан, яка забрала життя 179 людей, викликала серйозні питання щодо…

4 години ago