Повністю повторює справжній орган: вчені створили очний протез на 3D-принтері

Науковці створили 3D-модель ока, її використовуватимуть як протез. У такий спосіб можна виготовити очі, які точно відтворюють колір, розмір і структуру здорового органу пацієнта.

Переваги нового методу

Зазвичай, процес виготовлення очного протезу займає близько восьми годин, проте нова техніка дозволяє виробляти його всього за 90 хвилин. У випадку масового виробництва навіть менше – лише 10 годин для створення 100 одиниць.

Замість традиційного зліпку, вчені використовують зображення порожньої очниці та здорового ока пацієнта. Вони перетворюють фото на креслення для 3D-друку.

Провідний автор дослідження Йоганн Рейнхард з Інституту комп’ютерної графіки Фраунгофера в Німеччині говорить, що нові протези більш реалістичні.

Ефективність 3D-протезу

Протези на 3D-принтері можна виготовляти для близько 80% здорового населення. Новий метод не підійде для людей зі складною формою очної ямки.

Нову технологію вже успішно випробували в очній лікарні Мурфілдс у Лондоні. Там більше 200 дорослих отримали нові протези.

Дослідники планують розширити використання технології в інших лікарнях та провести додаткові дослідження, щоб створити можливість виготовлення протезів для дітей.

Джерело:  Live Science

Ольга Степанова

Recent Posts

Безугла їде на фронт: неочікувана реакція Мережі

Народна депутатка Марʼяна Безугла повідомила, що їде на фронт.  Відповідний допис вона розмістила на своїй сторінці у Facebook.  “Певний…

10 хв. ago

У льодовику знайшли мандрівника, який «заблудився» 400 років тому

У льодовику Теодул, що у швейцарських Альпах, знайдено 400-річні рештки заможного мандрівника. Чоловік у тонких…

18 хв. ago

Тунелі метро у Києві перевірятиме фірма з далекого села на Житомирщині

Роботи з позапланового обстеження тунелів КП "Київський метрополітен" очікуваною вартістю у понад 13 млн гривень…

31 хв. ago

Поведінка Білого дому щодо України призведе до “вічної війни” – Foreign Policy

Поведінка влади Сполучених Штатів щодо російської агресії проти України нагадує стратегічну "відмазку" і може призвести до ще…

39 хв. ago

Пропонували полковнику Служби безпеки величезний хабар: яку схему вигадали рейдери

Співробітники Головного управління внутрішньої безпеки та слідчі СБУ затримали у Києві ділків, які пропонували 1 млн доларів…

51 хв. ago

Київські вулиці поринуть у напівтемряву: що відомо

У зв’язку з регулярними масованими ракетно-дроновими атаками ворога на енергетичні об’єкти України в країні виник дефіцит…

1 годину ago