Поведінка Білого дому щодо України призведе до “вічної війни” – Foreign Policy

Поведінка влади Сполучених Штатів щодо російської агресії проти України нагадує стратегічну “відмазку” і може призвести до ще однієї війни.

Про це пише американський журнал Foreign Policy.

Видання зазначає, що наразі оптимізм щодо ситуації в Україні недоречний, попри те, що найгіршого сценарію вдалось уникнути. Ухвалений Конгресом законопроєкт про допомогу Україні може стати останнім, а наявний пакет допомоги зможе поставити Київ у вигідніше становище для майбутніх переговорів.

“Загалом Україна залишається слабшою стороною. Допомога Заходу не змінила цю реальність, – заявляється в публікації. – Білий дім представив ситуацію як вибір “усе або нічого”: затвердити фінансування або спостерігати за загибеллю України. Така риторика містить моторошні відгомони війн від В’єтнаму до Афганістану, де Сполучені Штати продовжували вкладати ресурси в безнадійні конфлікти, бо жоден американський лідер не хотів нести відповідальність за невдачу”.

У статті зазначається, що повна перемога України “неможлива” і що ключові питання щодо допомоги Україні залишаються відкритими: чого саме Вашингтон намагається досягти в Україні та чим він готовий ризикнути.

“Політологи зазначають, що будь-яке закінчення цієї війни включатиме дипломатичні переговори. Дехто робить висновок, що якщо переговори неминучі, то їх треба розпочати раніше, ніж пізніше. Інші стверджують, що Україна має покращити свою бойову позицію, перш ніж розпочати переговори. Уряд у Києві стверджує, що Росія має бути повністю вигнана з України, включно з Кримом, перш ніж почнуться переговори. Дехто навіть стверджує, що зміна режиму в Москві є попередньою умовою миру”, – йдеться в публікації.

Водночас, на думку видання, Білий дім вибрав правильно позицію, що допомога має бути спрямована на посилення позицій Києва перед переговорами.

“Але тут виникають додаткові питання: як визначити, коли настав момент переговорів? Якщо Україна продовжить битися, покращиться чи зменшиться її переговорна сила? Розрахунки також ускладнюються плутаниною щодо того, чого США намагаються домогтися в Україні. Дехто наголошує на широких, універсальних принципах, як-от захист демократії або міжнародного порядку… Більш тверезі аналітики стверджують, що головна мета Америки в озброєнні України – знекровити Росію. Вони стверджують, що збереження припливу зброї дає змогу Заходу зменшити військовий потенціал Росії розумною ціною. Однак як мета, ослаблення Росії має на увазі довгострокову, напівпостійну прихильність війні”, – дійшли висновку в журналі.

Нинішня позиція Білого дому є стратегічною “відмазкою”, головний ризик від якої може призвести до “вічної війни” та призведе до гіршої поразки, ніж цього можна було очікувати.

Ольга Степанова

Recent Posts

Домашнє насильство під час війни: статистика лякає

Через удари росіян по містах та селах України, втрату житла, травмування чи загибель рідних, економічні…

9 хв. ago

Поведуть на медкомісію. Чи чекає мобілізація на знятих із військового обліку до 2014 року

В Україні з 18 травня діє закон про мобілізацію. Вимоги стали жорсткішими — кожен чоловік…

19 хв. ago

Оштрафують або заблокують: що зміниться у правилах грошових переказів

Переказ грошей з картки на картку став одним з найзручніших і швидких способів розрахунків. Однак…

30 хв. ago

Українським ФОП готують підвищення податків: у Мінекономіки роз’яснили деталі

В Україні готують підвищення податків для ФОП. Про це повідомили у Мінекономіки. Стало відомо, що…

37 хв. ago

ЗСУ відбивають будинок за будинком: в ОВА розповіли про ситуацію у Вовчанську

На півночі Харківської області вдалося стабілізувати лінію фронту. Тим часом у Вовчанську продовжуються бої. Про…

50 хв. ago

Смерть президента Ірану: експерт розповів, як розбився гелікоптер Райсі (карта)

Вдень 19 травня розбився гелікоптер, на якому перебував президент Ірану Ібрагім Райсі. Президентський вертоліт міг врізатися…

57 хв. ago