За словами турецького терапевта Нахіда Алі , «корисні» протеїнові батончики, рослинні олії та веганські замінники м’яса можуть спричинити проблеми із травленням, а також підвищити ризик розвитку гіпертонії та раку. Слова експерта наводить видання Daily Mail .
Доктор Алі зазначив, що протеїнові батончики та солодкі ароматизовані йогурти часто містять цукор та штучні добавки, що порушують мікрофлору кишечника. Крім того, у складі таких продуктів є штучні підсолоджувачі, цукрові спирти та оброблені білки, які можуть викликати здуття живота та проблеми із травленням.
Фахівець також закликав з обережністю ставитися до «модних» рослинних олій, таких як ріпакова та соєва. Справа в тому, що вони містять більше жирних кислот омега-6, ніж «класичні» олії, такі як оливкова. У помірних кількостях жирні кислоти омега-6 корисні здоров’ю, проте їх надлишок може збільшити рівень запалення в організмі.
До третього типу оманливо корисних продуктів відносяться «штучне м’ясо» та вироби з нього – сосиски, бекон та бургери. За словами експерта, замінники м’яса є сильно обробленими продуктами, що містять емульгатори, стабілізатори, підсилювачі смаку та штучні барвники.
Крім того, у веганському м’ясі часто більше солі, цукру та жиру, ніж у звичайному. Надмірне захоплення такою їжею не тільки сприяє набору ваги, а й підвищує ризик розвитку гіпертонії.