Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини повідомило сьогодні, 26 березня про заборону ввезення вантажів зі Словаччини через реєстрацію вірусу ящуру.
Згідно з інформацією Європейського Союзу (через інформаційну систему нотифікації хвороб тварин – ADIS) та інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) було зареєстровано на території Словаччини випадки захворювання тварин на ящур.
Через це на виконання розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора України від 24 березня 2025 року № 34, заборонено ввезення на територію України зі Словацької Республіки тварин, сприйнятливих до вірусу ящуру, генетичного матеріалу, сировини та продуктів від них.
Зазначимо, що ящур – це з гострим перебігом висококонтагіозне вірусне захворювання, яке здебільшого вражає свійських тварин, а саме: велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних, проте також сприйнятливі й дикі тварини (олені, козулі, лосі та дикі кабани).
На ящур може хворіти й людина. Зараження відбувається при споживанні необеззараженого молока від хворих тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м’ясо.
Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-крапельним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус протягом 24-48 годин.
Клінічними ознаками є: слинотеча, наявність невеликої круглої або овальної форми виразки слизової оболонки рота (афт), ерозій на слизовій оболонці ротової порожнини та язика, підвищення температури тіла, кульгавість та зниження апетиту. Можливе повторне захворювання тварин з нечіткими клінічними ознаками. У новонародженого молодняку ящур проходить у гострій формі з подальшою загибеллю тварин, без утворення афт.