Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Четверта платіжка за газ: хто з українців її отримає
    • Ціни на хліб можуть підскочити на 20%: як блекаут та обстріли вплинуть на вартість
    • Бодікамери та бусифікація: чи зменшились випадки силової мобілізації
    • Золото і срібло наближаються до рекордних максимумів: у Bloomberg розкрили причини
    • Прямо зараз проводяться обшуки в органах влади
    • Стало відомо, коли почнуться зимові канікули у школах Києва
    • Коли відключили світло й воду: ось п’ять речей, без яких зараз ніяк не обійтися
    • Готуємо на Різдво кутю з халвою за рецептом Лілії Цвіт
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Топ-5 фруктів з високим вмістом клітковини для підтримки здоров’я кишківника

    Топ-5 фруктів з високим вмістом клітковини для підтримки здоров’я кишківника

    Лисенко КатеринаЛисенко Катерина24 Квітня 2025, 08:503 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Лише невелика частина людей, як стверджують науковці, споживають рекомендовану кількість клітковини.

    Підраховано, що рекомендовану норму клітковини – від 28 до 34 грамів на день – споживає менше ніж 1 людина з 10. Недостатня кількість цієї речовини в організмі призводить до проблем із травним трактом, надмірної ваги, збільшує ризик таких хронічних захворювань, як діабет другого типу та серцево-судинні недуги, повідомляє EatingWell.

    Компенсувати нестачу клітковини можуть цільні зерна вівсянки. Наприклад, пів склянки сухого вівса містить 4 грами клітковини. Але, зазначає видання, деякі фрукти містять значно більше клітковини, ніж миска вівсяної каші.

    До того ж у складі фруктів є вітаміни, мінерали, антиоксиданти, які теж корисні для організму. Видання назвало 5 фруктів з великим вмістом клітковини.

    Авокадо

    Одне авокадо в середньому містить 10 грамів клітковини. Ці фрукти настільки універсальні та смачні, що їх можна використовувати майже в усіх видах рецептів – від салатів до смузі. У період з 2000-го по 2020 рік світове споживання авокадо зросло втричі – з 6 мільярдів фунтів до 18 мільярдів фунтів.

    З точки зору здоров’я авокадо найбільш відоме корисними для серця жирами. Але і його клітковина дуже важлива, особливо для здоров’я кишківника. Дослідження свідчать, що клітковина авокадо може стимулювати ріст корисних бактерій, що, своєю чергою, може призвести до виробництва коротколанцюгових жирних кислот, які живлять кишківник і захищають його від запалення.

    Груші

    В одній груші середнього розміру міститься 6 грамів клітковини. Таким чином один плід забезпечує приблизно 20% добової норми клітковини. Якщо турбують закрепи, споживання груш може вирішити проблему. Ці фрукти багаті ще й на сорбіт – цукровий спирт, який має природний проносний ефект.

    Ожина

    В одній чашці ожини міститься 8 грамів клітковини. Крім того, ця ягода багата на такі антиоксиданти, як антоціани, елагітаніни, флавоноли та флаваноли, які допомагають знешкодити хвороботворні вільні радикали, що спричинюють хвороби серця.

    Велика кількість вітаміну С в ожині забезпечує ще сильнішу антиоксидантну дію. Також цей вітамін покращує засвоєння заліза.

    Малина

    Як і у випадку з ожиною, в чашці малини 8 грамів клітковини. Ця ягода багата на захисні антоціани, флаваноли, флавоноли та елагітаніни. У поєднанні вони забезпечують потужну профілактичну дію. Науковці з’ясували, що споживання від 1 до 1,5 склянки малини щодня може сприятливо впливати на рівень глюкози у крові, інсуліну та холестерину у людей із ризиком хронічних захворювань.

    Гранати

    Чашка зерен граната містить 7 грамів клітковини. Також ці фрукти багаті на антоціани, дубильні речовини та флавоноїди, які, як було доведено, мають антиоксидантні, протизапальні та протипухлинні властивості і захищають від хвороб серця.

    Дослідження свідчить, що гранати містять сполуки, які називаються поліфенолами. Вони сприяють розмноженню здорових кишкових бактерій.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    кишківник
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Четверта платіжка за газ: хто з українців її отримає

    13:55

    Ціни на хліб можуть підскочити на 20%: як блекаут та обстріли вплинуть на вартість

    13:52

    Бодікамери та бусифікація: чи зменшились випадки силової мобілізації

    13:49

    Золото і срібло наближаються до рекордних максимумів: у Bloomberg розкрили причини

    13:47

    Прямо зараз проводяться обшуки в органах влади

    13:46

    Стало відомо, коли почнуться зимові канікули у школах Києва

    13:19

    Коли відключили світло й воду: ось п’ять речей, без яких зараз ніяк не обійтися

    13:17

    Готуємо на Різдво кутю з халвою за рецептом Лілії Цвіт

    13:15

    Уперше виявлено величезну чорну діру, що тікає з галактики

    13:09

    В Україні зріс попит на дизельні авто: які моделі стали бестселерами

    13:08
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.