Споживачі США часто платять більше за безглютенові продукти, але ці продукти зазвичай мають менше білка і більше цукру та калорій порівняно з продуктами, що містять глютен.
Це ключовий висновок мого нового дослідження, опублікованого в журналі Plant Foods for Human Nutrition.
Дослідження порівняло безглютенові продукти з їхніми аналогами, що містять глютен, і результати показали, що багато з тих переваг безглютенових продуктів – таких як контроль ваги та управління діабетом – є перебільшеними.
На даний момент багато безглютенових продуктів не містять харчових волокон, білка та важливих нутрієнтів. Виробники часто додають добавки, щоб компенсувати ці дефіцити, але включення харчових волокон під час обробки може заважати засвоєнню білка.
Крім того, безглютенові продукти зазвичай містять більше цукру порівняно з продуктами, що містять глютен. Довготривале дотримання безглютенової дієти асоціюється з підвищенням індексу маси тіла (ІМТ) і харчовими дефіцитами.
Безглютенові продукти в США визначаються як такі, що містять не більше 20 часток глютену на мільйон. Вони в основному не містять пшениці, жита, ячменю та іноді вівса – усі ці зернові є багатими джерелами арабіноксилану, важливого нестарчового полісахариду.
Арабіноксилан має кілька корисних властивостей для здоров’я, зокрема сприяє розвитку корисних бактерій у кишечнику, покращує травлення, регулює рівень цукру в крові та підтримує збалансовану мікробіоту кишечника.
Наше дослідження також показало, що важко знайти безглютеновий продукт, який би мав всі корисні поживні властивості, як, наприклад, високу кількість білка та волокон з низьким вмістом вуглеводів і цукру.
З іншого боку, безглютеновий хліб з насінням містить значно більше волокон – 38,24 грами на 100 грамів – порівняно з його аналогами, що містять глютен.
Це ймовірно через зусилля виробників компенсувати дефіцит волокон, використовуючи такі інгредієнти, як псевдозернові культури, такі як амарант і гідроколоїди кіноа – водорозчинні макромолекули, що використовуються в безглютенових хлібобулочних виробах з борошна кіноа.
Проте ці поліпшення варіюються залежно від виробника та регіону. Наприклад, безглютенові продукти в Іспанії мають нижчий вміст волокон порівняно з продуктами, що містять глютен.