Секрети довголіття: ці продукти повільно “вбивають” ваш мозок

Що ми їмо — це не лише про фігуру, але й про здоров’я мозку. Виявляється, певні продукти можуть значно прискорити процеси старіння та знизити когнітивні функції. Ось кілька з них, про які слід задуматися, перш ніж знову покласти їх у кошик.

Доданий цукор

Доданий цукор став справжнім ворогом номер один для нашого мозку. Сертифікований дієтолог Серена Пун попереджає, що надмірне споживання доданого цукру може не тільки погіршувати пам’ять, але й підвищувати ризик деменції. Цукор є майже всюди — від солодких напоїв та десертів до заправок для салатів. Дослідження показали, що у людей похилого віку, які часто вживають цукор, когнітивні функції погіршуються. Але потрібні подальші дослідження, щоб детальніше з’ясувати, як саме цукор впливає на мозок.

Рафіновані вуглеводи

Підступність рафінованих вуглеводів, таких як білий хліб, випічка та сухі сніданки, полягає у тому, що вони не містять нічого корисного для мозку. Дослідження показують, що їх регулярне споживання негативно впливає на когнітивне здоров’я. Дієтологи радять замінити їх на цільнозернові продукти або складні вуглеводи, такі як бобові та овочі.

Перероблене м’ясо

Якщо ви любите сосиски чи бекон, подумайте ще раз. Вчені з’ясували, що споживання переробленого м’яса пов’язане з підвищеним ризиком розвитку деменції — хвороби, яка поступово знижує когнітивні функції.

Що обирати для здоров’я мозку

Щоб зберегти ясність розуму та продовжити активне життя, дієтолог Серена Пун радить обирати протизапальну дієту, таку як середземноморська. Включайте в раціон продукти, багаті на антиоксиданти, вітаміни групи В і жирні кислоти — вони стануть вашими союзниками у боротьбі за здоров’я мозку.

Романчук Микола

Recent Posts

Схоже на підкуп: Ілон Маск обіцяє мільйон доларів щодня за підтримку його петиції

Американський мільярдер та засновник SpaceX Ілон Маск розпочав нову кампанію у переддень президентських виборів у…

1 годину ago

“У ЗСУ криза мотивації”: боєць розповів про виснаження та втрату надії серед військових

Захисник 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Ярослав Галас розповів, що серед бійців ЗСУ дедалі частіше спостерігається…

2 години ago

Зима 2024 здивує українців: синоптики зробили несподіваний прогноз

Лютий мороз чи аномальне тепло? Синоптики привідкрили завісу над тим, якою буде погода взимку в…

2 години ago

Війська КНДР в Україні: США та Словенія скликають термінове засідання Радбезу ООН

У понеділок Рада Безпеки ООН збереться на спеціальне засідання для обговорення безпекової ситуації в Україні,…

3 години ago

Впав і вдарився головою: Президент Бразилії скасував поїздку на саміт БРІКС у Росії

Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва отримав травму у своїй резиденції, ударившись головою. Через…

3 години ago

Санду лідирує на президентських виборах у Молдові: ЦВК підрахувала понад 50% голосів

У Молдові завершилося голосування на президентських виборах та референдумі щодо євроінтеграції, а Центральна виборча комісія…

3 години ago