Вівсянка може чудово вирішити цю проблему, пише EatingWell.
Крім неї, є ще кілька продуктів, які можуть стати основою раціону тих, хто регулярно страждає на закрепи.
Цільнозернові пластівці
Коли ви поспішаєте вийти з дому, миска багатих на клітковину цільнозернових пластівців може творити дива, щоб запустити вашу травну систему, каже дієтологиня Сільвія Клінгер. Цільні зерна багаті на клітковину, корисну для травлення. З огляду на те, що 90% жінок і 97% чоловіків не отримують необхідні нам 28-34 грами клітковини щодня, це хороші новини.
Однак не всі цільнозернові пластівці однаково корисні. Шукайте бренди, які вказують цільні зерна як перший інгредієнт і містять не менше 3 г клітковини на порцію.
Ківі
“Ківі – моя рекомендація для пацієнтів, які страждають на закреп”, – каже дієтолог Кейт Скарлата.
Дослідження показують, що ківі може допомогти людям із закрепом частіше ходити до туалету з кількох причин. По-перше, клітковина. Вона допомагає втягувати воду в кишечник для кращого змащення. І на відміну від інших продуктів з високим вмістом клітковини, ківі не спричиняють газоутворення і здуття живота завдяки актинідину – ферменту, який допомагає травленню. Намагайтеся з’їдати по дві штуки на день.
Ожина
Одна чашка ожини містить 8 г корисної для травлення клітковини. Це стільки ж, скільки ви отримаєте з 2 чашок вареної вівсянки.
“Вона також містить натуральний проносний засіб, званий сорбітом, який втягує воду в кишківник і може допомогти пом’якшити випорожнення для легшої евакуації”, – каже Скарлата.
Насіння чіа
Дві столові ложки насіння чіа містять вражаючі 10 г клітковини. З них більша частина – це розчинна клітковина, яка утворює слизький гель при замочуванні у воді. Таким чином, вони допомагають їжі плавно і комфортно проходити через ваш кишечник.
“Я зазвичай раджу людям починати зі столової ложки і додавати більше в міру необхідності”, – каже Емі Кімберлейн, сертифікований дієтолог.
Кіноа
Кіноа також може надати велику допомогу вашому травному здоров’ю. Одна чашка вареної кіноа забезпечує 5 г клітковини. Ви можете приготувати її заздалегідь і зберігати в порційних контейнерах, щоб розігріти в мікрохвильовці.
Квасоля
“Завдяки приблизно 17 г клітковини на чашку квасоля є винятковим засобом для лікування закрепів. Додавання її до сніданку – чудовий спосіб підтримувати регулярні випорожнення протягом решти дня”, – каже Клінгер.
Дієтологи рекомендують з’їдати півчашки квасолі на день.