Куркума – одна з тих недооцінених спецій, яка заслуговує на більшу увагу, і не тільки за її смак і яскравий відтінок у стравах. Як пише HealthDigest, згідно з деякими даними, куркума може сприяти психічному благополуччю.
Секрет потенціалу куркуми в підвищенні настрою полягає в активній сполуці – куркуміні, який має протизапальні властивості. Як розповідає дипломована дієтологиня Кортні Пелітера, куркумін потенційно корисний для лікування депресії.
“Вважається, що додавання куркуміну може допомогти збільшити нейротрофічний фактор мозку (BDNF). Низькі рівні BDNF пов’язані з депресією, біполярним розладом і тривожними розладами”, – пояснює вона.
Крім того, існують дослідження, які показують, що збільшення BDNF може зменшити симптоми тривожних розладів.
Так, дослідження Pharmaceutics 2023 року визнає можливість взаємозв’язку між підвищеною продуктивністю BDNF і поліпшенням розладу настрою. Тим часом у статті 2020 року у Frontiers in Cellular Neuroscience дослідники визначили, що посилення сигнальних можливостей BDNF може знизити депресивні реакції.
Водночас це лише доводить, що рівні BDNF можуть мати симбіотичний зв’язок із депресією, однак не доводить, що куркумін може стимулювати BDNF.
Водночас куркумін показав багатообіцяючі результати в інших дослідженнях як лікування депресії. Так, автори огляду 2020 року у Frontiers in Psychiatry вивчили докази, що підтверджують використання куркуміну для лікування великого депресивного розладу (БДР). Вони визначили, що куркумін може бути багатообіцяючою альтернативою іншим типам лікування БДР, хоча рекомендувалося провести більше досліджень.
При цьому у куркуміну є недолік – він швидко метаболізується. Однак дослідники вказують, що можна поєднувати продукти, багаті куркуміном, з іншими інгредієнтами, для поліпшення засвоєння. Однією з виграшних комбінацій, мабуть, є куркума і чорний перець. Зокрема, дослідження 2014 року в Cancer Research and Treatment показало, що піперин (з чорного перцю) збільшив біодоступність куркуміну в людей на 2000% менш ніж через годину після вживання обох інгредієнтів.