Нещодавнє дослідження Південно-Західного медичного центру показало, що школярі з вищим IQ, хоч як би парадоксально це звучало, з більшою ймовірністю стануть помірними або тяжкими пияками в дорослому житті. Хоча в отриманих результатів є свої нюанси, загальна картина, що складається, може змусити багатьох із побоюванням ставитися до таких напоїв, пише New York Post.
Опублікована в журналі Alcohol and Alcoholism наукова робота, в якій використовували дані понад 8 000 учасників Вісконсинського поздовжнього дослідження, показала, що ймовірність помірного або важкого вживання алкоголю збільшується на 1,6 % за підвищення IQ на один пункт. Доктор Е. Шервуд Браун, старший автор дослідження, пояснив, що хоча IQ не диктує майбутню поведінку, він може впливати на соціальні чинники, які сприяють звичці пити.
У дослідженні помірне вживання алкоголю визначалося як вживання до 29 напоїв на місяць для жінок і до 59 для чоловіків, а важке — як вживання понад 30 напоїв для жінок і понад 60 для чоловіків. Учасники повідомили про свої пристрасті до алкоголю у віці 53 і 65 років, що дало змогу отримати уявлення про довгострокову структуру його споживання. Дослідники припустили, що люди з вищим IQ можуть зазнавати більшого стресу, пов’язаного з роботою, або мати більше соціальних можливостей для вживання алкоголю, що сприяє їхньому активнішому випиванню.
Джейм Палка, доцент психіатрії та співавторка дослідження, зазначила, що дохід відіграє роль у цьому взаємозв’язку, оскільки люди з високим IQ зазвичай заробляють більше і мають більший доступ до соціального середовища, де вживається алкоголь. Попри кореляцію із загальним рівнем споживання, дослідження показало, що люди з вищим IQ рідше вдаються до повального пияцтва, яке визначається як вживання п’яти і більше напоїв за один присід.
Також були відзначені гендерні відмінності в поведінці алкоголіків: чоловіки відзначали більше епізодів повального пияцтва, ніж жінки. Хоча зв’язок між IQ і споживанням алкоголю є очевидним, дослідники наголошують на необхідності вивчення інших соціальних та екологічних чинників, які можуть опосередковувати цей зв’язок. Зв’язок між професіями з високим рівнем стресу і високим рівнем доходу та підвищеним споживанням алкоголю дає потенційне пояснення спостережуваним тенденціям.
Ці результати узгоджуються з ширшими дослідженнями про те, як соціально-економічні чинники впливають на звички вживання алкоголю. Люди з вищим рівнем доходу, особливо ті, хто працює в умовах високого стресу, частіше вживають алкоголь у громадських місцях. Національний інститут здоров’я США також повідомив, що професіонали, зайняті на відповідальних посадах, часто стикаються з підвищеним соціальним тиском, що змушує їх вживати алкоголь на заходах і зборах “для зняття стресу”.