Назвали овоч, що знижує ризик раку та серцевих захворювань

Вчені з Семфордського університету з’ясували, що вживання моркви тричі на тиждень значно підвищує рівень каротиноїдів у шкірці. Ці речовини знижують ризик розвитку раку і серцевих захворювань.

Про це повідомляє Health News із посиланням на онлайн-платформу NUTRITION 2024, де результати дослідження будуть опубліковані з першого по друге липня.

В експерименті взяли участь 60 молодих людей. Їх розділили на три групи. Протягом чотирьох тижнів перша група перекушувала шматочками яблук сорту Гренні Сміт (контрольна група), друга – молодою морквою (в кількості, що дорівнює 100 грамам на порцію). Третя група приймала полівітамінну добавку, що містить бета-каротин, а четвертій групі було доручено їсти молоду моркву і одночасно вживати вітамінний комплекс.

До і після експерименту вчені оцінювали рівень каротиноїдів в шкірі кожного добровольця. Каротиноїди — це фітонутрієнти, які надають червоний, помаранчевий і жовтий кольори багатьом фруктам і овочам. Більш високий рівень каротиноїдів в організмі, який передбачає активне споживання яскравої рослинної їжі, корелює з підвищенням антиоксидантного захисту, зниженням ризику серцевих захворювань і деяких видів раку, а також поліпшенням здоров’я шкіри та імунної функції.

Результати показали, що три порції дитячої моркви на тиждень в якості перекусу сприяли значному збільшенню концентрації каротиноїдів в шкірці. Поєднання моркви з полівітамінами ще більше підвищило рівень цих фітонутрієнтів.

Вчені прийшли до висновку, що правильні харчові звички ефективно забезпечують організм життєво важливими поживними речовинами і покращують здоров’я. Згідно з результатами дослідження, для зниження ризику розвитку раку і серцево-судинних захворювань можна внести невелику зміну в свій раціон – збільшити споживання моркви і вибрати добавки для посилення ефекту.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Google підключає ШІ до атомної енергії:  7 реакторів забезпечать потужність 500 МВт

Компанія Google зробила рішучий крок у напрямку енергетичної революції, оголосивши про підписання першої в світі…

51 секунда ago

Путін може вкрасти ціле покоління українських дітей через слабкість Заходу, — The Telegraph

Російська агресія проти України принесла неймовірні страждання українському народу, проте найбільш вразливою частиною населення стали…

7 хв. ago

Мобілізація з 21 року: комбриг Нацгвардії пояснив, чому це необхідно

Командир 13-ї бригади Нацгвардії «Хартія» полковник Ігор Оболєнський висловив пропозицію щодо зниження мобілізаційного віку до…

25 хв. ago

Зарплата нижча за мінімальну: у короля Чарльза III оголосили нову вакансію

У Віндзорському палаці відкрили вакансію хатньої робітниці, якій обіцяють зарплату, нижчу за мінімальну. Оголошення про…

33 хв. ago

Долар по 500? Хто підливає олію у вогнище девальвації

Економіст Віталій Шапран глибоко занепокоєний тенденціями, які впродовж останніх 12 місяців спостерігаються на валютному ринку…

36 хв. ago

До України сунуть заморозки: коли чекати та як зміниться погода цього тижня

Україну вже цього тижня очікує суттєве похолодання, коли в нічні години заморозки можуть бути помітні…

42 хв. ago