Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Принц Гаррі може повернутися у родину, але король висунув йому умову, – ЗМІ
    • Чи зобов’язаний працівник при звільненні повідомляти ТЦК
    • Чи заборонять ухилянтам голосувати на виборах: Подоляк відповів
    • Зарплати зростуть у 2,5 раза: уряд різко підвищує оклади соціальним працівникам з січня
    • Помста за Різдво та тиск на Київ: експерт розкрив, навіщо РФ добу била по місту ракетами та дронами
    • В Україні різко зросла вартість популярного овочу перед святами: скільки тепер коштує
    • Померла легендарна французька акторка Бріжіт Бардо
    • Лавров звинуватив Україну в неготовності до переговорів і пригрозив Європі
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Корисні консервовані продукти, які варто зберігати у коморі

    Корисні консервовані продукти, які варто зберігати у коморі

    Романчук МиколаРоманчук Микола13 Квітня 2025, 18:543 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    У світі, де ритм життя диктує нові правила, важливо знаходити компроміси між зручністю та користю. Консервовані продукти — саме той варіант, який дозволяє швидко приготувати смачну страву, не втрачаючи цінних поживних речовин.

    Проте не всі консерви однаково корисні. Які з них дійсно варто мати у своїй коморі — розповіло видання Real Simple.

    Консервовані продукти можуть бути частиною здорового раціону, якщо підходити до їхнього вибору усвідомлено. Часто консервування навіть посилює користь деяких овочів. Наприклад, рівень лікопіну — потужного антиоксиданту — у термічно оброблених томатах (зокрема, у консервованих) значно вищий, ніж у свіжих. Проте деякі продукти втрачають частину вітамінів у процесі оброблення, а надмірна кількість солі, цукру чи ж консервантів зводить користь нанівець.

    Ще один важливий аспект — склад упаковки. Перевагу слід надавати консервам без вмісту бісфенолу-А (BPA), хімічної сполуки, яка може мігрувати у продукти з пластикових чи епоксидних покриттів банок.

    Найкорисніші консервовані продукти

    • Чорна квасоля. Насичене джерело білка та клітковини, чорна квасоля чудово підходить для вегетаріанських страв, супів, буріто чи салатів. Вибирайте варіанти з низьким вмістом натрію та обов’язково промивайте перед використанням.
    • Консервовані персики (у власному соку). Фрукти — це не завжди свіжі плоди. Персики у власному соку, без доданого цукру, — чудова альтернатива для десертів, йогуртів, каш та навіть смузі. Уникайте варіантів у сиропі — в них надмірний вміст цукру.
    • Подрібнені томати. Ці консерви — знахідка для приготування соусів, рагу, лечо чи пасти. Томатний м’якуш багатий на вітамін С, антиоксиданти та лікопін. Обирайте варіанти без додавання солі.
    • Гарбузове пюре. Консервований гарбуз — не лише осінній атрибут. Це джерело бета-каротину (вітаміну А), вітаміну С та клітковини. Додавайте його до випічки, смузі чи каш. Головне — уникати консервів із доданим цукром, наприклад, гарбузової начинки для пирогів.
    • Консервований лосось. Альтернатива дорогому свіжому лососю. Консервована риба містить Омега-3 жирні кислоти, вітаміни D і B12. Ідеально підходить для салатів, бутербродів або лососевих котлет.
    • Артишоки. Несправедливо недооцінені, артишоки містять інулін — пребіотик, який покращує травлення, а також антиоксиданти, зокрема цинарин. Використовуйте їх у салатах, піці чи смажте як «чипси» до соусів.
    • Нут. Ідеальне джерело білка для веганів. Також містить корисні жири, клітковину, фолієву кислоту. З нуту легко приготувати хумус або додати його до супів і карі.
    • Консервований тунець. Класика, яку варто мати під рукою. Тунець багатий на білок, вітаміни групи B, А та D. Найкраще обирати варіанти в оливковій олії чи у власному соку. Добре смакує у салатах або з тостами.
    • Куряче м’ясо у власному соку. Хоча воно не замінює повністю свіжу курку, консервований варіант зручний та поживний. Містить білок, вітаміни B6 і B12. Використовуйте для приготування сендвічів, салатів або пасти.
    • Кукурудза. Цей золотистий овоч зберігає свої поживні властивості навіть після консервування. Багата клітковиною, вітамінами B-комплексу та антиоксидантами. Стане окрасою салу чи інгредієнтом для крем-супів.
    • Кокосове молоко. Ідеальний інгредієнт для екзотичних страв, супів і десертів. Кокосове молоко містить корисні жири та електроліти, зокрема калій та магній. Обирайте варіанти без доданого цукру.

    Яких консервів слід уникати

    Далеко не всі продукти у банках корисні. Уникайте консервів, які містять:

    • цукор (особливо фрукти у сиропі),
    • надлишок натрію (супи, макарони, консервоване м’ясо),
    • трансжири (деякі консервовані сири, готові страви),
    • хімічні консерванти (наприклад, натрій бензоат),
    • бісфенол-А у покритті банки.

    Корисні консерви мають короткий та зрозумілий склад: максимум 3–5 інгредієнтів, мінімум добавок. Орієнтуйтесь на написи «без додавання солі», «без цукру». І завжди зважайте на вміст натрію: 5% добової норми — чудово, понад 20% — варто замислитись.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    консервовані продукти
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Принц Гаррі може повернутися у родину, але король висунув йому умову, – ЗМІ

    14:05

    Чи зобов’язаний працівник при звільненні повідомляти ТЦК

    13:55

    Чи заборонять ухилянтам голосувати на виборах: Подоляк відповів

    13:45

    Зарплати зростуть у 2,5 раза: уряд різко підвищує оклади соціальним працівникам з січня

    13:34

    Помста за Різдво та тиск на Київ: експерт розкрив, навіщо РФ добу била по місту ракетами та дронами

    13:11

    В Україні різко зросла вартість популярного овочу перед святами: скільки тепер коштує

    13:09

    Померла легендарна французька акторка Бріжіт Бардо

    13:08

    Лавров звинуватив Україну в неготовності до переговорів і пригрозив Європі

    12:56

    МОН планує змінити перелік вступних іспитів до магістратури: що потрібно знати

    12:38

    Трампу хочуть заборонити в США все називати на свою честь

    12:37
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.