Бобові – це цінне джерело рослинного білка та безлічі інших корисних речовин. Ці продукти можуть знизити ризик хронічних захворювань та ожиріння, а також сприяти нормалізації кров’яного тиску та рівня холестерину в крові.
Про це повідомляє сайт Best life .
Квасоля є ключовим продуктом харчування у так званих «блакитних зонах» — регіонах світу, де люди живуть значно довше, таких як Окінава у Японії, Сардинія в Італії та інших.
Як квасоля допомагає впоратися з потягом до солодкого?
Дієтолог Сара Отто зазначає, що включення квасолі до раціону може допомогти контролювати потяг до солодкого та зробити більш усвідомлений вибір у харчуванні. Якщо часто споживаєте доданий цукор, додавання бобових в меню може бути корисним рішенням.
Раціони, що містять квасолю, зазвичай багаті на кальцій, залізо, магній, калій і вітамін Е, і в той же час містять менше доданого цукру.
Квасоля та зниження холестерину
Якщо у вас високі рівні холестерину, квасоля стане чудовим доповненням до раціону. Дослідження 2021 року показали, що вживання однієї чашки квасолі (близько 180 г) на день значно знижує рівень холестерину ЛПНГ (так званого поганого холестерину) у людей з його підвищеним рівнем.
Допомога при зниженні ваги
Квасоля може бути корисною при спробах скинути вагу завдяки високому вмісту клітковини, білків та вуглеводів, які допомагають довше зберігати відчуття насичення після їди.
Поліпшення здоров’я кишечника
Споживання квасолі підтримує здоров’я кишечника, що сприятливо позначається на імунній системі, гормональному фоні, настрої та стані шкіри. Квасоля містить особливий тип вуглеводів – стійкий крохмаль, який ферментується у товстій кишці, покращуючи мікробіом та надаючи інші позитивні ефекти.
Захист від деяких видів раку
Доповнення раціону квасолею може знизити ризик деяких видів раку. Дослідження 2023 показало, що регулярне споживання квасолі покращує мікробіом кишечника і може знижувати ризик рецидиву колоректального раку.
Зниження хронічного запалення
Квасоля допомагає зменшити маркери запалення, що сприяє профілактиці хронічних захворювань. Бобові містять антиоксиданти та поліфеноли, які захищають клітини від пошкоджень та допомагають знижувати запалення в організмі.
Зареєстрований дієтолог Стефані Уеллс підкреслює, що регулярне споживання квасолі може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, інсулінорезистентності та синдрому полікістозних яєчників.
Насиченість поживними речовинами
Квасоля є багатим джерелом вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, включаючи калій, мідь, фосфор, залізо та вітаміни групи B. Також вона містить антиоксиданти та фітохімічні речовини, які є важливими для здоров’я.
Крім того, квасоля має низький глікемічний індекс, що означає повільніше і менше підвищення рівня цукру в крові порівняно з продуктами з високим глікемічним індексом. Це робить квасолю чудовим вибором для людей з діабетом, допомагаючи сповільнити всмоктування цукру в кров.