Певні види м’яса можуть згубно впливати на здоров’я серця і сприяти збільшенню ваги. Ви, напевно, чули, що довгожителі так званих “блакитних зон” вживають м’ясо в обмеженій кількості, віддаючи перевагу рибі та рослинним джерелам білка. Кардіолог і кардіоторакальний хірург доктор Бхаскар Семіта наголосив на важливості ретельного вибору м’яса для збільшення тривалості життя і запобігання хронічним захворюванням. Про це пише She Finds.
Перероблене м’ясо
Оброблене м’ясо є звичним компонентом харчування для багатьох людей, але воно переповнене шкідливими інгредієнтами. “До них відносяться бекон, ковбаса, хот-доги і м’ясні делікатеси”, — говорить доктор Семіта. Високий рівень натрію, насичених жирів і консервантів у цьому м’ясі може значно збільшити ризик серцево-судинних захворювань і деяких видів раку. Регулярне вживання обробленого м’яса пов’язане з вищою частотою серцевих захворювань та інсультів, що робить його продуктом, якого слід уникати всім, хто хоче зберегти здорове серце і продовжити своє життя.
Червоне м’ясо
Червоне м’ясо, включно з яловичиною, свининою і бараниною, часто люблять через його насичений смак та високий вміст білка. Однак “споживання великої кількості червоного м’яса може збільшити ризик серцевих захворювань через високий вміст насичених жирів”, попереджає доктор Семіта. Хоча епізодичне споживання може не становити значного ризику, регулярні великі порції можуть призвести до підвищення рівня холестерину і підвищення артеріального тиску — факторів ризику серцевих захворювань. Поміркованість має вирішальне значення, і рекомендується обмежити споживання, щоб сприяти здоров’ю серця і довголіттю.
Смажене м’ясо
Метод приготування м’яса відіграє важливу роль у його впливі на здоров’я. Смажене м’ясо, незалежно від типу, особливо шкідливе. “Будь-який тип м’яса, приготований на нездорових оліях, може сприяти набору ваги і серцевим захворюванням”, — зазначає доктор Семіта. Процес смаження не тільки додає нездорові жири, а й створює шкідливі сполуки, які можуть завдати шкоди здоров’ю серця.
Обирайте гриль, запікайте або готуйте м’ясо на парі, оскільки це є більш здоровою альтернативою, яка знижує споживання нездорових жирів і зберігає харчову цінність продукту.
М’ясні субпродукти
М’ясо субпродуктів, наприклад, печінка, нирки та серце, містить різні поживні речовини і може бути частиною здорового раціону в помірних кількостях. Однак у ньому також багато холестерину, що може бути проблемою. “Хоча м’ясо субпродуктів і поживне в помірних кількостях, у ньому багато холестерину, і воно може підвищувати артеріальний тиск”, — попереджає доктор Семіта. Людям із проблемами холестерину або гіпертонією краще обмежити споживання м’яса субпродуктів, щоб уникнути загострення цих станів.
Для поліпшення здоров’я серця і довголіття доктор Семіта рекомендує більш здорові альтернативи, як-от пісна птиця, жирна риба, багата на омега-3 жирні кислоти, і рослинні білки. “Курка та індичка без шкіри є хорошими джерелами білка з низьким вмістом жиру”, — радить він. “Жирна риба, така як лосось, скумбрія і тунець, корисна для здоров’я серця”.
Крім того, квасоля, сочевиця, тофу і темпе забезпечують достатню кількість білка без насичених жирів, що містяться в багатьох видах м’яса. “Пам’ятайте, що помірність — це ключ. Збалансована дієта, що включає різноманітні продукти, необхідна для загального здоров’я”, — підсумовує Семіта. Роблячи усвідомлений вибір і обмежуючи споживання цих чотирьох видів м’яса, що сприяють ожирінню, люди можуть підтримувати здоров’я своєї серцево-судинної системи і прагнути до довшого і здоровішого життя.