Довгий час існувало побоювання, що насичені жири, що містяться в сирі, підвищують рівень “поганого” холестерину в крові.
Тепер деякі експерти вважають, що сир насправді може бути корисний для здоров’я. Останні дослідження показують, що корисні мікроби і поживні речовини, що містяться в сирі, можуть перешкоджати засвоєнню його шкідливих для здоров’я елементів, пише The Telegraph.
Це не єдиний продукт харчування, який піддався переоцінці після того, як його довгий час асоціювали з підвищенням рівня поганого холестерину.
Баклажан
Вживання баклажанів може сприяти зниженню рівня холестерину ліпопротеїдів низької щільності.
Розчинна клітковина в них корисна. Вона не дає вам переробляти власний холестерин, який зазвичай реабсорбується в кишечнику.
Розчинна клітковина пов’язує частинки холестерину в тонкому кишечнику, не дозволяючи їм потрапити в кров і відправитися в інші частини тіла. Натомість холестерин буде виводитися з організму через кал.
Для досягнення найбільшого ефекту для здоров’я уникайте смаження.
Жирна риба
Жири омега-3, що містяться в жирній рибі, допомагають знизити рівень шкідливих тригліцеридів у крові. Вони підвищують рівень хорошого холестерину.
До жирної риби відносяться оселедець, скумбрія, сардини, лосось, форель і свіжий тунець.
Броколі
Дієта, багата брокколі з високим вмістом глюкорафаніну, знижує рівень холестерину в плазмі крові. До інших овочів, що сприяють зниженню рівня холестерину, можна віднести шпинат і брюссельську капусту.
Окра
Це зелений овоч, відомий також під назвою “дамські пальчики” або “бхінді”, вирощується по всьому світу і все частіше зустрічається в звичайних супермаркетах. Дослідники виявили, що гель, що міститься в багрі, який називається муцилаж, може сприяти зниженню рівня холестерину, зв’язуючись з ним у процесі травлення. Це допомагає холестерину виходити з організму через кал.
Вміст поліфенолів в окрі також знижує ризик серцево-судинних захворювань.
Сочевиця
Сочевиця може покращити рівень холестерину у людей, які страждають на діабет. Багата клітковиною, яка допомагає зупинити реабсорбцію холестерину в кров, вона також містить фолати, залізо і вітамін B1, які підтримують здоров’я серця.
Краще обирати червону сочевицю. Вона проста в приготуванні, і може частково замінити фарш в таких стравах, як болоньєзе, що дозволяє скоротити споживання м’яса, зберігаючи при цьому споживання білка і заліза.
Горіхи
Якщо ви шукаєте здоровий перекус, то це повинні бути горіхи.
До кінця не ясно, чому, але вважається, що “хороші” жири, що містяться в горіхах – як мононенасичені, так і поліненасичені – знижують рівень поганого холестерину. Вони містять клітковину, а також рослинні стерини – речовини, що сприяють зниженню рівня холестерину. Горіхи можуть знижувати артеріальний тиск та покращувати загальний стан судин.
Головне – не їсти солоний смажений арахіс, тому що він не найкорисніший. Найкраще їсти свіжі горіхи.
Овес і ячмінь
В вівсі і ячмені міститься тип клітковини, званий бета-глюканом, який знижує рівень холестерину в крові. Він утворює гель, який зв’язується з багатими холестерином жовчними кислотами в кишківнику. Це дозволяє обмежити кількість холестерину, що всмоктується з кишківника в кров. При цьому печінка змушена забирати з крові більше холестерину, щоб виробити більше жовчі, що знижує рівень холестерину в крові.
Найкраще – це проста каша з великою кількістю свіжих чи сушених фруктів.