Недавнє дослідження, опубліковане в Nature Microbiology, показує, що вживання кави може вплинути на здоров’я вашого кишечника. Ця новина своєчасна, оскільки сучасні споживачі нещодавно почали приділяти більше уваги факторам способу життя, які впливають на здоров’я їх кишечника.
У дослідженні взяли участь понад 22 000 учасників з Великобританії та Сполучених Штатів, яке виявило, що специфічна бактерія L. asaccharolyticus була більш поширеною серед любителів кави порівняно з тими, хто не вживав кави. Ці бактерії були виявлені у тих, хто п’є звичайну каву та каву без кофеїну, що свідчить про наявність бактерій у каві не через вміст кофеїну.
Результати дослідження показали, що в тих, хто п’є каву часто або дуже часто, у середньому виробляється приблизно в 4,5−8 разів більше бактерії, ніж у тих, хто не п’є. Ці дані свідчать про те, що кава може позитивно впливати на мікробіом кишечника.
Незважаючи на те, що це дослідження є інтригуючим, у дослідженні бракує стислих даних, які б свідчили про користь L. asaccharolyticus для здоров’я. Дослідження проводили співробітники компанії ZOE, яка продає пребіотичні рослинні суміші. За словами компанії, якщо ви п’єте каву, є дуже висока ймовірність того, що у вашому кишечнику зараз процвітає популяція L. asaccharolyticus”.
«Це дослідження становить життєво важливий науковий будівельний блок», — йдеться в повідомленні компанії ZOE. «У міру того, як ми будемо досліджувати зв’язок між кавою та кишковими бактеріями, ми повільно поглибимо наше розуміння того, як вони взаємодіють, щоб підтримувати здоров’я». Хоча відомо, що любителі кави, ймовірно, мають більшу кількість L. asaccharolyticus, досі неясно, який справжній вплив цієї бактерії на здоров’я кишечника людини.