Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Офіцерів 125-ї бригади кинули під Купʼянськ в піхоту: що сталося
    • Скандал у ЄС: Орбан сумнівається, що Росія напала на Україну
    • Фінальна ракетна атака-2025 Росії: куди масовано може поцілити Путін
    • Ціни на овочі за рік повністю переписали: як змінилась вартість борщового набору
    • Росіянки “народжують по півтори дитини”: Кремль пропонує народжувати ще в дитинстві
    • В Україні готують нові правила мобілізації з 1 січня: все робитимуть автоматично
    • Facebook може запровадити оплату за поширення посилань: зростають ризики для ЗМІ
    • Погода на Різдво: синоптикиня розповіла, наскільки холодно буде в Україні
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » Перевірка шаурми довела обман: ви їсте не те, що вам здається

    Перевірка шаурми довела обман: ви їсте не те, що вам здається

    Ткаченко ВалентинаТкаченко Валентина05 Листопада 2024, 13:593 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Польські вчені вивчили інгредієнти донер кебабів, що продаються в різних точках громадського харчування, і отримали невтішні результати. Дослідження, проведене Вроцлавським університетом природничих і біологічних наук, вивчило м’ясо з 35 точок громадського харчування, які пропонують донер кебаби. І тільки 28% зразків дійсно були тим м’ясом, за яке їх видавали.

    Дослідження, проведене у 2022 році Вроцлавським університетом наук про навколишнє середовище і життя в Польщі, провело генетичний аналіз 35 зразків м’яса для кебабу, куплених у десятках ресторанів і продуктових крамниць (4 з Німеччини та 31 з Польщі), пише IFLScience.

    Використовуючи метод ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція), вони перевірили м’ясо на наявність чотирьох різних видів тварин: вівці, курки, корови і свині. Дослідників виявили, що тільки 28% зразків відповідали рекламованому м’ясу, тоді як 60% містили або незадекларовані види м’яса, або заміну на дешевше м’ясо, наприклад, курятину замість ягнятини. Багато з імовірних баранячих шашликів були напхані куркою та/або яловичиною. Деякі баранячі шашлики взагалі не містили баранини, а тільки яловичину та/або курку. Три баранячих шашлики містили навіть свинину. Цікаво, що курячі шашлики здебільшого відповідали своїм етикеткам, хоча один зразок також містив яловичину.

    Пам’ятайте, що зразки в польському дослідженні не є репрезентативними для кожного кебаба на планеті Земля, вони просто показують невелику вибірку кебабних у Польщі та Німеччині. Однак подібні аналізи в інших країнах вказують на схожі проблеми і в Україні. Тому, можливо, на щастя, що наша країна не увійшла до цього дослідження.

    А ось Велика Британія потрапила під роздачу у 2009 році: під час британського дослідження 76 рад по всій Великій Британії перевірили 494 шашлики на вміст м’яса, маркування та харчову цінність. Близько 40% зразків неправильно маркували м’ясо, присутнє в кебабі, причому до 35% етикеток вказували інші види м’яса, ніж ті, які фактично містилися в кебабі. Шість кебабів навіть дали позитивний результат на свинину, хоча вона не була заявлена як інгредієнт. Дослідження також виявило високий вміст калорій, жирів і солі в деяких із цих кебабів, причому одна порція містила майже цілоденну норму калорій і насичених жирів. 

    Перш ніж шанувальники кебаба почнуть коментувати, слід зазначити, що ці дослідження насамперед зосереджені на донер-кебабах, як їх називають у Європі: популярному турецькому “фастфуді”, що готується з м’яса, приготованого на вертикальному рожні, що обертається, інколи його зловісно називають “слоновою ногою”. У США іноді доступні схожі форми м’ясного коржа, звані гіро або шаурмою, а в різних частинах світу існують й інші назви.

    Хоча ці дані можуть викликати занепокоєння, важливо не судити про всі заклади за цими результатами. Якість і справжність м’яса може дуже сильно відрізнятися, і багато відомих ресторанів пропонують високоякісні варіанти. Як і завжди з хорошою їжею, якість, прозорість і простежуваність є ключовими факторами для довіри споживачів.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    вчені громадське харчування шаурма
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Офіцерів 125-ї бригади кинули під Купʼянськ в піхоту: що сталося

    20:19

    Скандал у ЄС: Орбан сумнівається, що Росія напала на Україну

    20:15

    Фінальна ракетна атака-2025 Росії: куди масовано може поцілити Путін

    20:14

    Ціни на овочі за рік повністю переписали: як змінилась вартість борщового набору

    19:56

    Росіянки “народжують по півтори дитини”: Кремль пропонує народжувати ще в дитинстві

    19:47

    В Україні готують нові правила мобілізації з 1 січня: все робитимуть автоматично

    19:39

    Facebook може запровадити оплату за поширення посилань: зростають ризики для ЗМІ

    19:32

    Погода на Різдво: синоптикиня розповіла, наскільки холодно буде в Україні

    19:23

    Новий рік на самоті: як зустріти, щоб не засумувати

    19:14

    Взимку ці фрукти й овочі краще не купувати: дієтологи б’ють на сполох

    19:06
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.