Ранішнє дозрівання овочів та фруктів цього року вдало посунуло кавуни до розпалу спекотного сезону, додавши ще один ефективний засіб порятунку від виснажливої спеки. Понад те, кавун – найкращий натуральний та смачний зволожувач, що забезпечує гідратацію організму. Але на цьому його корисна дія не закінчується, а тільки починається, роблячи кавун основним літнім десертом, повідомляє The New York Times.
Суцільна вода та ефект вентилятора
У спеку кавун стає кращим їстівним зволожувачем, перш за все, через високий вміст води – її тут понад 90%. Тому, коли ми їмо кавун, автоматично поповнюємо запаси рідини в організмі. А в спекотну погоду, при підвищеному потінні і ризику зневоднення, нічого кращого і не придумаєш.
Крім того, зволожуючі властивості кавуна забезпечують інші його особливості:
- електроліти: в кавуні є калій та магній, які допомагають підтримувати баланс рідини в організмі та нормальну функцію м’язів та нервів. Калій, наприклад, відіграє важливу роль у регуляції водного балансу та запобігає м’язовим судомам;
- вітаміни та антиоксиданти: у ньому є вітаміни A, C та деякі вітаміни групи B, а також антиоксидант лікопін. І той же вітамін C допомагає організму справлятися з оксидативним стресом, який може посилюватися у спеку;
- низька калорійність і легкість засвоєння: кавун не перевантажує травну систему та є ідеальною їжею у спеку, коли важка їжа перетравлюється із зусиллями;
- освіжаючий ефект: смак кавуна як вентилятор у спекотний день – прохолодно та комфортно.
До того ж, отримувати рідину з кавуна набагато приємніше людям похилого віку та дітям, які погано відчувають спрагу і мало п’ють. А 300 грамів кавуна – це те саме, що випита склянка води.
Худнути та допомагати судинам
На користь кавуна як літньої їжі виступає і низька кількість вуглеводів у його складі – у 150-грамовій чашці нарізаного кубиками кавуна їх 11,5 гр. І маленька кількість калорій – 46 на ту саму порцію, і небагато цукру. Попри солодкий смак, така порція містить 9,5 гр цукру, тоді як у чашці яблук буде 13 гр, а в порції чорниці – майже 15.
І попри високий глікемічний індекс, кавун має низьке глікемічне навантаження, тож його помірне споживання не викликає значних стрибків рівня цукру на крові. Отже, його можна їсти людям, які стежать за рівнем цукру.
А ось невелика кількість калорій робить кавун ідеальною складовою літнього меню, якщо хочеться трохи скинути вагу. Сам по собі він особливо не забезпечить енергією, проте може надовго подарувати відчуття ситості.
Що ж до дії кавуна для здоров’я серця, він не є чарівною паличкою, і таблетки від тиску замінити не може. Але при цьому користь від нього все ж таки є за рахунок великої кількості амінокислоти цитрулін та лікопіну, що надає червоного кольору.
Цитрулін може розслабляти стінки артерій та знижувати тиск, а лікопін зменшує запалення, пов’язане із хворобами серця, знижує поганий холестерин та підвищує хороший. Отже, судини, особливо під час спеки, точно схвалять появу кавуна в раціоні.