Close Menu
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) Instagram
    В тренді:
    • Росія випробовує новий корабель, який може нести “Калібри”
    • ППО України суттєво посилиться: яку зброю вперше передасть Франція
    • Українські війська в Мирнограді в оперативному оточенні — Костенко
    • Сніг і морози наступають: коли в Україні різко зміниться погода
    • “Втікати було нікуди”: Ткач розповів, як знайшов Міндіча в Тель-Авіві. Відео
    • Влада США пропонує мігрантам солідні суми, аби ті покинули країну
    • Трамп оголосив газету The New York Times загрозою національній безпеці для США
    • У Росії відкрито «засвітили» двійника Путіна: де проколовся Кремль
    • Українська
    • English
    Facebook X (Twitter) YouTube RSS
    Експерт
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Експерт
    Home » У кавуні виявили ефект вентилятора: найкраща їжа у спеку

    У кавуні виявили ефект вентилятора: найкраща їжа у спеку

    Ольга СтепановаОльга Степанова05 Липня 2024, 12:533 Mins Read Здоров'я
    Поділитись
    Facebook Twitter Telegram

    Ранішнє дозрівання овочів та фруктів цього року вдало посунуло кавуни до розпалу спекотного сезону, додавши ще один ефективний засіб порятунку від виснажливої ​​спеки. Понад те, кавун – найкращий натуральний та смачний зволожувач, що забезпечує гідратацію організму. Але на цьому його корисна дія не закінчується, а тільки починається, роблячи кавун основним літнім десертом, повідомляє The New York Times.

    Суцільна вода та ефект вентилятора

    У спеку кавун стає кращим їстівним зволожувачем, перш за все, через високий вміст води – її тут понад 90%. Тому, коли ми їмо кавун, автоматично поповнюємо запаси рідини в організмі. А в спекотну погоду, при підвищеному потінні і ризику зневоднення, нічого кращого і не придумаєш.

    Вода в кавуні допомагає підтримувати водний баланс в організмі.
    Вода в кавуні допомагає підтримувати водний баланс організму.

    Крім того, зволожуючі властивості кавуна забезпечують інші його особливості:

    • електроліти: в кавуні є калій та магній, які допомагають підтримувати баланс рідини в організмі та нормальну функцію м’язів та нервів. Калій, наприклад, відіграє важливу роль у регуляції водного балансу та запобігає м’язовим судомам;
    • вітаміни та антиоксиданти: у ньому є вітаміни A, C та деякі вітаміни групи B, а також антиоксидант лікопін. І той же вітамін C допомагає організму справлятися з оксидативним стресом, який може посилюватися у спеку;
    • низька калорійність і легкість засвоєння: кавун не перевантажує травну систему та є ідеальною їжею у спеку, коли важка їжа перетравлюється із зусиллями;
    • освіжаючий ефект: смак кавуна як вентилятор у спекотний день – прохолодно та комфортно.

    До того ж, отримувати рідину з кавуна набагато приємніше людям похилого віку та дітям, які погано відчувають спрагу і мало п’ють. А 300 грамів кавуна – це те саме, що випита склянка води.

    Худнути та допомагати судинам

    На користь кавуна як літньої їжі виступає і низька кількість вуглеводів у його складі – у 150-грамовій чашці нарізаного кубиками кавуна їх 11,5 гр. І маленька кількість калорій – 46 на ту саму порцію, і небагато цукру. Попри солодкий смак, така порція містить 9,5 гр цукру, тоді як у чашці яблук буде 13 гр, а в порції чорниці – майже 15.

    Дієта може бути і смачною, і солодкою.
    Дієта може бути і смачною, і солодкою.

    І попри високий глікемічний індекс, кавун має низьке глікемічне навантаження, тож його помірне споживання не викликає значних стрибків рівня цукру на крові. Отже, його можна їсти людям, які стежать за рівнем цукру.

    А ось невелика кількість калорій робить кавун ідеальною складовою літнього меню, якщо хочеться трохи скинути вагу. Сам по собі він особливо не забезпечить енергією, проте може надовго подарувати відчуття ситості.

    Що ж до дії кавуна для здоров’я серця, він не є чарівною паличкою, і таблетки від тиску замінити не може. Але при цьому користь від нього все ж таки є за рахунок великої кількості амінокислоти цитрулін та лікопіну, що надає червоного кольору.

    Цитрулін може розслабляти стінки артерій та знижувати тиск, а лікопін зменшує запалення, пов’язане із хворобами серця, знижує поганий холестерин та підвищує хороший. Отже, судини, особливо під час спеки, точно схвалять появу кавуна в раціоні.

    Поради лікарів, результати нових медичних досліджень, історії пацієнтів і теми профілактики хвороб. Усе про здоровий спосіб життя, медицину та самопочуття — читайте в розділі «Здоров’я».

    Читайте ЕКСПЕРТ у Google News Підписатися
    їжа кавун спека
    She Womo
    Останні новини
    Сьогодні

    Росія випробовує новий корабель, який може нести “Калібри”

    14:37

    ППО України суттєво посилиться: яку зброю вперше передасть Франція

    14:30

    Українські війська в Мирнограді в оперативному оточенні — Костенко

    14:21

    Сніг і морози наступають: коли в Україні різко зміниться погода

    14:12

    “Втікати було нікуди”: Ткач розповів, як знайшов Міндіча в Тель-Авіві. Відео

    14:04

    Влада США пропонує мігрантам солідні суми, аби ті покинули країну

    13:55

    Трамп оголосив газету The New York Times загрозою національній безпеці для США

    13:46

    У Росії відкрито «засвітили» двійника Путіна: де проколовся Кремль

    13:38

    ТЦК не має повноважень обмежувати свободу людини – військовий омбудсмен

    13:31

    Вбиця кишківника зовсім поруч: названо найгірший перекус

    13:22
    Load More
    Категорії новин
    • Всі новини
    • Україна
    • Політика
    • Економіка
    • Світ
    • Стиль життя
    • Авто
    • Технології
    • Суспільство
    • Здоров’я
    Інформація
    • Про проект
    • Автори
    • Редакційна політика і стандарти
    • Політика конфіденційності
    • Правила коментування
    • Контакти
    expert.in.ua © 2025 Всі права захищено.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.