Вчені з Медичного коледжу Альберта Ейнштейна з’ясували, що наявність COVID-19 може збільшити ризик розвитку дисліпідемії – стану, при якому в крові спостерігається аномальний рівень ліпідів (жирів). Результати дослідження опубліковані в журналі Journal of Clinical Investigation.
Ліпіди – це велика група жирів і жироподібних речовин, які містяться у всіх живих клітинах. Вони необхідні для зберігання енергії, передачі міжклітинних сигналів і створення клітинних мембран (мембран). Щоб перевірити, як працює метаболізм жирів, і оцінити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, лікарі пропонують здати кров для визначення ліпідного профілю. Ліпідний профіль зазвичай включає тригліцериди, загальний холестерин і ліпопротеїди різної щільності (ЛПВЩ і ЛПНЩ).
У рамках дослідження за участю 200 тисяч дорослих добровольців вчені відстежили, як коронавірусна інфекція впливає на регуляцію ліпідів у крові. За три роки, що передували початку пандемії (2017-2019), вчені збирали дані про ліпідний профіль крові кожного суб’єкта. Потім дослідники оцінили поширеність дисліпідемії в тій же групі в 2020-2022 роках, виключивши з аналізу тих людей, у яких раніше були діагностовані порушення ліпідного обміну (а також тих, хто приймав гіполіпідемічні препарати).
Результати показали, що COVID-19 підвищує ризик розвитку дисліпідемії в середньому на 29%. Ще більше схильні до розвитку такої патології люди старше 65 років . У групі ризику також знаходяться люди, які страждають на цукровий діабет, ожиріння, серцево-судинні захворювання, хронічну обструктивну хворобу легень і гіпертонію.
Вчені наголосили, що дисліпідемія є одним з основних факторів ризику інфаркту та інсульту. Справа в тому , що надлишок (або недолік) деяких жироподібних речовин є причиною утворення атеросклеротичної бляшки. У міру збільшення і дестабілізації жирового згустку виникає тромб і спазм судин. Це перешкоджає кровотоку і створює сприятливі умови для судинної катастрофи.