Вчені з Університету Квінсленду встановили, що посилення вироблення коротколанцюгових жирних кислот у кишечнику може відстрочити розвиток діабету першого типу. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Communications (NatCom).
В рамках експерименту 21 людині з діабетом першого типу було призначено особливу пероральну біотерапію — учасників проінструктували приймати коротколанцюгові жирні кислоти (КЦЖК). Жирні кислоти з коротким ланцюгом є одним з основних корисних компонентів співтовариства мікроорганізмів у кишечнику, які відіграють важливу роль у травленні, імунітеті та загальному стані здоров’я.
Після прийому КЦЖК вчені взяли у кожного добровольця зразки мікробіоти кишечника та пересадили групі мишей із високим ризиком розвитку діабету. В результаті у тварин з модифікованою хворобою розвинулося набагато пізніше, ніж у їхніх родичів, яким трансплантацію не проводили.
Аналіз показав, що КЦЖК зміцнив бар’єрну функцію кишечника як мишей, і у людей. Вчені припустили, що підвищення рівня коротколанцюгових жирних кислот в організмі також пригнічувало аутоімунні реакції, що лежать в основі цукрового діабету патогенезу. Через неправильну роботу імунітету при діабеті першого типу руйнуються бета-клітини підшлункової залози, що виробляють гормон інсулін. Через це цукор неефективно проникає у клітини та накопичується в організмі.