Всім відомо, що кефір – пробіотичний продукт, корисний для кишківника. Нещодавно з’явилися дослідження, що зміцнення мікробіома кишечника відіграє позитивну роль у профілактиці хвороби Альцгеймера, тому вживання кефіру можна розглядати як запобігання цій недузі, пише EatingWell .
Зазначається, на хворобу Альцгеймера припадає від 60% до 80% всіх випадків деменції, ліків від якої не існує, тому важливо зосередити свої зусилля на тому, щоб запобігти розвитку цієї недуги. І допоможе у цьому кефір.
Дослідники з Південної Америки та Данії разом провели систематичний огляд та мета-аналіз кефіру – різновиди ферментованого молока, оскільки вже були докази, що здоровий мікробіом кишечника може відігравати певну роль у профілактиці хвороби Альцгеймера. Свої висновки вчені опублікували у квітні 2025 року.
В результаті вони зробили кілька висновків, зокрема про те, що суб’єкти, які вживали кефір, мали менше накопичення бета-амілоїдного білка в мозку, більш високу антиоксидантну активність і зниження окисного пошкодження, зменшення нервового запалення, нижчий рівень загибелі клітин мозку, поліпшені шляхи інсуліну та глюко.
У дослідженні на людях кефір асоціювався з високим рівнем антиоксидантної активності та кращими результатами кількох тестів пам’яті для людей з діагнозом хвороби Альцгеймера.
Оскільки цей мета-аналіз включав лише одне дослідження на людях, то не можна з високою впевненістю сказати, що ці результати стосуються людей, зазначають вчені та додають, що необхідно провести великі довгострокові дослідження на людях.
Втім, зазначається, навіть якщо вас не турбує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, кефір все одно може бути корисним для кишечника. Крім того, що цей продукт є пробіотиком, він також багатий на інші корисні компоненти, такі як білок, ненасичені жирні кислоти, вуглеводи, вітаміни A, D, E і K, вітаміни групи B, кальцій, фосфор, калій і цинк.
Багато вуглеводів у кефірі є складними: вони живлять корисні бактерії у вашому кишечнику, допомагаючи їм розмножуватися. Навіть якщо у вас непереносимість лактози, є можливість, що ваш кишечник перенесе кефір, оскільки процес його приготування зменшує кількість лактози майже до нуля.