Війна значно перекроїла овочеву мапу України: частково теплиці перемістились на Захід, південні культури вирощують там, де їх ніколи не було, а ціни взимку диктує іноземний виробник.
Чи вистачить цибулі навесні, чому баштан з Київщини не стане новою “херсонською легендою” та чи змінить спаржа з бататом звичну капусту та огірки розповів Олександр Хорев – експерт аграрного ринку, координатор проєкту EastFruit Weekly Ukraine.
Захід стає новою овочевою Меккою України?
За останні роки в країні плодово-овочеве виробництво з тимчасово окупованих та небезпечних регіонів частково перемістилось до центральної та західної України. Клімат тут створює додаткові ризики.
“Заради безпеки більшість компаній релокувались на Захід України, де зараз вирощують великі обсяги овочів, особливо огірків і томатів. Хоча тут й відмінні кліматичні умови, як температура повітря, так і кількість сонячних днів, вологість. Та в захищеному ґрунті, в плівкових теплицях та тепличних комплексах, виробництво може працювати по всій Україні. Звісно, будуть різні строки дозрівання продукції у порівнянні зі Сходом і Півднем”, – відзначає Олександр Хорев.

Натомість експерт відзначив, попри те, що на Заході в рази збільшилось овочеве виробництво, на ринку так само лишають за собою позиції Дніпропетровська, Київська та інші області.
“Навіть буквально у прифронтовій зоні на Харківщині, а також в неокупованих регіонах на Сході, Півдні деякі великі комбінати продовжують працювати. Звісно, не вдалось повністю вийти на довоєнні обсяги виробництва овочів. Та фактично й немає такої потреби, адже кількість споживачів зменшилась, в тому числі через виїзд українців за кордон. Скажу так: наразі в сезон (весні та осінь) ми забезпечуємо себе тепличною продукцією, в першу чергу огірками та помідорами, й не потребуємо імпорту,– наголосив Олександр Хорев.
Ціни диктує Туреччина: українські овочі не конкуренти?
Ситуація з тепличними культурами змінюється в листопаді – березні. В цей період частка вітчизняного виробництва різко падає, на прилавках магазинів їх заміняють іноземні овочі.
“У другій половині листопада ми вже закуповуємо овочі, зокрема помідори та огірки закордоном. Серед постачальників країни Європи – Іспанія, Болгарія, Польща, але валовий об’єм йде з Туреччини. Саме ця продукція формуватиме ціну на ринку. На неї впливає ситуація з гривнею, адже ми купуємо овочі за валюту, а також вартість логістики”, – говорить Олександр Хорев.
Ключові економічні події України та світу: курси валют, рішення урядів, інвестиції, ринки, енергетика й фінанси. Аналітика, прогнози та тенденції розвитку глобальної й національної економіки — читайте в розділі «Економіка».

