Українців очікує чергове зростання цін на хліб. Якщо минулого року основний продукт подорожчав на 20%, то цього року виробники прогнозують підвищення ще на 15–20%. Про це заявив очільник “Київхлібу” Юрій Дученко на київській конференції “Хліб.ua”, пише Експерт посилаючись на “Інтерфакс“.
Дученко пояснює неминуче подорожчання зростанням вартості борошна, електроенергії, газу та зарплат. За його словами, багато пекарень вже працюють на межі збитковості. Одночасно з цим змінюється і купівельна поведінка українців: вони все частіше віддають перевагу простим сортам хліба, тоді як здобні булочки втрачають популярність, що негативно позначається на прибутковості виробників.
Фактори, що ускладнюють ситуацію
Серед інших чинників, що впливають на ціну, — висока вартість енергоресурсів, зниження купівельної спроможності населення, логістичні виклики та обмеження на експорт. Однак найбільшим викликом, за словами експерта, є тіньовий ринок, який, за його оцінками, становить до половини всієї галузі.
«Продукція, яка продається на 20% дешевше від офіційної ціни, створює дуже гостру конкуренцію», — підкреслив Дученко.
Попри виклики, у “Київхлібі” вірять у майбутнє галузі. Вони бачать потенціал в автоматизації виробництва, впровадженні нових технологій та використанні штучного інтелекту. Також перспективними напрямками називають розвиток фастфуду, стрітфуду та франчайзингу.
Ключові економічні події України та світу: курси валют, рішення урядів, інвестиції, ринки, енергетика й фінанси. Аналітика, прогнози та тенденції розвитку глобальної й національної економіки — читайте в розділі «Економіка».
