В Україні триває зростання інфляції, що суттєво впливає на вартість продуктів харчування.
За останній рік ціни на основні товари зросли на 25-30%, а в деяких випадках навіть удвічі. Експерти прогнозують, що тенденція здорожчання збережеться і надалі.Про це повідомляє сайт “Мінфін”.
Для аналізу було взято базовий набір продуктів, до якого входять хліб, молоко, куряче філе, яловичина, картопля, рис, сир, яблука, банани, помідори, цибуля та яйця.
Найбільше зростання ціни зафіксовано на яблука – їхня вартість зросла на 106,4%, з 20,49 грн до 42,31 грн за кілограм. Також суттєво подорожчали помідори, картопля та молочна продукція – більш ніж на 30%.
Водночас мінімальне зростання цін спостерігається на:
– Цибулю – лише на 1,4% (з 16,27 грн до 16,50 грн за кілограм);
– Рис – на 3,9% (з 56,67 грн до 58,93 грн за кілограм);
– Твердий сир – на 5,4% (з 499,10 грн до 526,32 грн за кілограм).
За даними Національного банку України, подорожчання продуктів харчування пов’язане із зростанням витрат на електроенергію, оплату праці та логістику.
“Темпи здорожчання оброблених продовольчих товарів у лютому прискорилися до 16,7%. Найбільше зростають ціни на хліб, масло, м’ясо та молочні продукти”, – пояснили в НБУ.
Експерти попереджають, що здорожчання триватиме, особливо у весняно-літній період.