За словами експертки Наталії Копитець, ціни на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці – у продуктових супермаркетах в порівнянні з відповідним періодом минулого року зросли на 5,7 – 37,0%, пише rbc.
Здорожчання свинини в Україні обумовлено воєнними діями Росії на території країни та їх наслідками, які негативно позначилися на галузі свинарства. Зафіксоване підвищення цін на свинину виникає внаслідок зменшення пропозиції – скорочення внутрішнього виробництва, обсягів імпорту, а також у період свят, коли страви зі свинини є традиційними.
Протягом року вартість домашнього сала в продуктових супермаркетах зросла на 37,0%, до 259 гривень за кілограм.
У той же час сало солоне подешевшало на 7,0%, коштуючи тепер 243,97 гривень за кілограм.
Роздрібні ціни на свинину збільшилися на 11,6% – 27,2%, а курятина подорожчала на 5,7% – 23,2%. Зростання цін на м’ясо птиці обумовлено збільшенням попиту на цей найдешевший вид м’яса.
Ціни на яловичину – гуляш та ребра, за цей період зросли найменше, а саме на 7,4% – 9,3%.